StoryEditorOCM
ŽupaKUD MARKO MAROJICA |

U Mandaljeni predstavili novi logo i najavili program proslave obilježavanja 45. godišnjice

Piše dv
1. svibnja 2021. - 09:36

Ispred župne crkve sv. Marije Magdalene u Mandaljeni vodstvo i članovi KUD-a Marko Marojica prigodno su predstavili svoj novi logo, vizualni identitet obljetnice te program događanja povodom svog 45. rođendana. Moderator predstavljanja, Boris Njavro uveo je prisutne pričom o kratkoj povijesti kulturno umjetničkog društva, njihovom radu i naporima u očuvanju baštine i tradicije.

image
Kud Marko Marojica

Nakon njega se obratio i Ivica Grbić, predsjednik KUD-a Marko Marojica koji je ispričao priču o prvom nastupu ovog društva koji se upravo dogodio na današnji datum, ali davne 1976. godine. Posebno je pozdravio prisutne članove koji su nastupili toga dana, točnije 30. travnja 1976. u hotelu Orlando, odnosno prvu generaciju KUD-a Marko Marojica. „Pozdravljam svih i čestitam svim članovima, sadašnjim i nekadašnjim, ovu uistinu vrijednu obljetnicu našega KUD-a Marko Marojica. Želim se zahvaliti svim članovima na predanom radu, njegovanju kulture, običaja, folklora i pjesme naše Župe dubrovačke, kao i na promociji naše predivne župske nošnje. Hvala svim generacijama koje su održale svojim radom ovih dugih 45 godina, a Vama, Upravi društva, uistinu posebno hvala na radu s mlađim generacijama, jer tako imamo garanciju da će društvo i dalje raditi i promicati sve ono čim se KUD bavi. KUD Marko Marojica zasigurno najbolje prezentira Župu dubrovačku na svim svojim nastupima i smotrama, kako diljem županije tako i Hrvatske. Poznata je suradnja našega društva s ostalim kulturno umjetničkim društvima, a u tom kontekstu svakako treba izdvojiti prijateljstvo s KUD-om Šokadija iz Starih Mikanovaca koje traje već 30 godina, a rezultiralo je i potpisivanjem Povelje prijateljstva između naše dvije općine. Iskreno se nadam kako ćete ubrzo započeti s normalnim radom, koji Vam je sada onemogućen zbog trenutnih epidemioloških mjera koje su na snazi. U ime Općine Župa dubrovačka Vam obećajem Vam kako ćemo Vas poduprijeti u radu i osigurati Vam adekvatan prostor a kako biste mogli dalje rasti i razvijati se. Čestitam Vam još jednom Vašu obljetnicu! “ –izjavio je načelnik općine Župa dubrovačka g. Silvio Nardelli.

image
KUD MARKO MAROJICA, proslava 45 godišnjice
Kud Marko Marojica

Anamarija Kusalo, direktorica Turističke zajednice Župa dubrovačka prigodno se obratila prisutnima, te istaknula kako turistička zajednica i KUD Marko Marojica imaju izvrsnu, dugogodišnju suradnju te kako se nada nastavku iste u budućnosti. O novom logo-u društva te programskom dijelu obljetnice, govorio je g. Mateo Čanić, plesni voditelj KUD-a. „Logo predstavlja svu raskoš folklora Župe dubrovačke u jednoj slici. Uzeli smo karakterističan pokret iz Župske poskočice, koja ima jedinstveni plesni pokret u hrvatskom folkloru. Osim toga, Župu predstavlja i kakterističan zlatovez u obliku leptira na muškoj nošnji, kao i prepoznatljivi nakit – župski kolarin na ženskoj nošnji. Autorica logo-a, a prema idejama svih članova KUD-a, je dizajnerica Ana Demović iz studija Fingerprint. Što se tiče programskog dijela obljetnice, svečani nastup, kao centralni dio proslave dogodit će se 10. prosinca, a tokom godine imat ćemo niz događanja poput izložbe slika i raznih interaktivnih radionica, kao i svečanu skupštinu.“ – izjavio je plesni voditelj. Na kraju se prisutnima obratio i Ivan Vlašić, voditelj orkestra Marka Marojice, te pozvao sve generacije svirača da im se pridruže u pripremama.

image
KUD MARKO MAROJICA, proslava 45 godišnjice
Kud Marko Marojica
26. travanj 2024 17:11