StoryEditorOCM
ŽupaBETTERA U MLINIMA |

TAJNE STARE KUĆE U BETERINI Vedran Mezei predstavlja englesko izdanje "Trećeg kluča", a prikupljat će se i novčana sredstva za Ivanu Štajduhar

Piše Bruno Lucić
6. srpnja 2021. - 17:10

"Tajne stare kuće u Beterini" naziv je događaja koji će se 8. i 9. srpnja s početkom u 19.30 sati održati na taraci zapuštenog ljetnikovca Bettera u Mlinima. Riječ je o dva ista događaja koji se zbog ograničenog broja posjetitelja odvijaju tijekom dva dana. Održat će se predavanje o povijesti ljetnikovca, te promocija hrvatskog i engleskog izdanja knjige "Treći ključ" autora Vedrana Mezeija, čija se radnja velikim dijelom odvija na ovom povijesnom lokalitetu. Također, bit će predstavljen program "Šetnje kroz povijest Mlina" u organizaciji Turističke zajednice Općine Župa dubrovačka. Riječ je o edukativnim šetnjama sa zanimljivim temama iz bogate povijesti Mlina. Drugog dana, večer će uveličati klapa Subrenum.

Šetnje kroz povijest Mlina

- Jako mi je drago što smo nakon više od dvije godine rada na prijevodu "Trećeg ključa" u prilici predstaviti englesko izdanje. Na tome najviše mogu zahvaliti prevoditeljici Vesni Čelebić koja je vrlo predano radila na ovom zahtjevnom poslu. Velika hvala i lektorici gospođi Mary O'Hara Smith iz New Yorka uz čiju je pomoć rukopis "izbrušen“ do kraja. Na promociji u Betteri u četvrtak i petak predstavit ćemo detalje vezane uz hrvatsko i englesko izdanje romana, ali ono po čemu je meni ovaj događaj posebno važan jest njegov humanitarni karakter. Naime, kroz prodaju knjiga i degustaciju vina vinarije Zoro prikupljat ćemo novčana sredstva za pomoć našoj sumještanki Ivani Štajduhar koju uskoro očekuje složeni operativni zahvat, ističe Mezei koji je lani na istom mjestu predstavio hrvatsko izdanje "Trećeg ključa".

image
Naslovnica engleskog izdanja knjige "Treći ključ"
Privatni album

- Ovom prigodom bit će predstavljen i program "Šetnje kroz povijest Mlina“. Riječ je o sadržaju namijenjenom prije svega gostima Župe dubrovačke gdje će se kroz obilazak lokaliteta turistima predstaviti dio zanimljive povijesti ovoga kraja. Većina tih toponima su vezana i za radnju romana "Treći ključ“, što će ujedno biti i prilika za promociju engleskog izdanja knjige. 'Šetnje' bi službeno trebale započeti od 17. srpnja i održavale bi se svake subote do kraja kolovoza s početkom u 10 sati, uz okupljanje ispred donjeg ulaza u hotel Astareu. Kako bi posjetitelji što lakše „zakoračili u povijest“, najprije će ih se ukratko upoznati sa sadržajem romana, kao i s osnovnim informacijama o povijesti Grada i Dubrovačke Republike. Potom slijedi obilazak mjesta u kojem ćemo predstaviti župnu crkvu svetog Ilara i govoriti o velikom potresu iz 1667. godine u kojem je ovo sakralno zdanje potpuno uništeno. Dolaskom ispod platana u Mlinima upoznat ćemo pobliže povijest samoga mjesta, a kroz priču o crkvici svetog Roka bit će riječi o brojnim epidemijama kuge koja je prošlih stoljeća harala Republikom. Posjetitelji će imati priliku ući u crkvicu koja je inače zatvorena, nakon čega se šetnja nastavlja obližnjom plažom.

image
Tzo Župa Dubrovačka

Ondje ćemo govoriti o boravku svetog Ilara u Mlinima i legendi da je upravo na tom mjestu ovaj svetac ubio zmaja Boaza koji je u to vrijeme živio u špilji Šipun u Cavtatu i na taj način iskorijenio poganstvo u ovim krajevima, barem ako je suditi po natpisu na velikom zvonu župne crkve. Odmah po dolasku u Beterinu govorit ćemo o bogatim pučanima Dubrovačke Republike kao i o rusko-crnogorskoj opsadi Dubrovnika iz 1806. godine kada je ljetnikovac Bettera opljačkan i zapaljen. Posljednje odredište „Povijesnih šetnji kroz Mline“ jest upravo ovaj ljetnikovac. Na toj lokaciji posjetitelji će saznati detalje o povijesti ladanjskog zdanja, a pored priča o seansama prizivanja duhova koje su se tamo navodno odvijale, najviše će biti govora o Ruđeru Boškoviću, zasigurno najslavnijoj povijesnoj ličnosti koja je ondje boravila. Unutar natkrivenog prolaza u ljetnikovcu goste ćemo upoznati s biografijom ovog velikog znanstvenika što će ujedno biti i kraj službenog dijela „Šetnji kroz povijest“.

Dobro djelo

- Koristim priliku pozvati sve zainteresirane da nam se pridruže u četvrtak i petak na taraci ljetnikovca Bettera kako bi saznali sve "tajne stare kuće u Beterini“, ali i dolaskom učinili dobro djelo i podržali našu sumještanku Ivanu u njezinoj borbi za zdravlje, navodi Mezei.

image
Tzo Župa Dubrovačka
    

Podsjetimo, ove jeseni nakon objavljivanja hrvatskog izdanja knjige „Treći ključ“ upriličene su čak tri promocije na ovom povijesnom lokalitetu. Tom prilikom održano je predavanje o ljetnikovcu Bettera koje je održao povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, a posjetitelji su od autora Vedrana Mezeija imali prilike čuti detalje vezane uz roman. Tako smo saznali da knjiga „Treći ključ“ usporedno prati dvije radnje, povijesnu i suvremenu, a povezuje ih jedan neobičan povijesni dokument kolokvijalnog naziva „Charta Libertatis“. Povijesni dio romana se najviše oslanja na vrijeme Dubrovačke Republike, točnije 1667. godinu i događaje vezane uz „Veliku trešnju“, dok suvremeni dio prati priču o dvoje mladih ljudi koji kroz kratku ljetnu avanturu otkrivaju mnoge zanimljivosti vezane uz dubrovačku povijest. U romanu susrećemo i neke povijesne ličnosti onoga doba među kojima su Marojica Kaboga, Frano Bobali, Baro Bettera i drugi. Pored njih, u modernom dijelu protagonisti otkrivaju biografije još nekih povijesnih osoba koje nisu bili suvremenici onoga doba, ali su važni za glavnu temu romana. To su prije svega Ruđer Bošković i Miho Pracat.              

Ulaz je besplatan uz prethodnu najavu uredu TZO Župa dubrovačka osobno ili na telefon 020/486-254 svakim radnim danom od 8 do 14 sati.

Rekli su o knjizi

Lidija Crnčević – prof. komparativne književnosti i filozofije
„Ovo je roman koji se ne ispušta iz ruku dok ga ne pročitate do kraja. „Treći ključ“ otvara mnoga vrata za koja možda niste ni znali da u vama postoje. To je knjiga nakon koje poželimo biti bolji ljudi.“

Sanda Pavlinić – „Nemam Tv pa čitam“:
„Osim slobode kao ultimativnog životnog cilja, knjiga je izvrstan presjek fascinantne povijesti Dubrovačke Republike. Osmisliti radnju u sadašnjosti koja će se logično povezati s prošlošću i sve to ispričati sa životnom poukom, djelo je majstora koji uživa u onome što radi“

23. travanj 2024 17:21