StoryEditorOCM
ŽupaOPĆINA PRIJAVLJUJE NELEGALNO ODLAGALIŠTE, VLASNIK NEGIRA OPTUŽBE:

Stalno mu pišu prekršaje, ali Frano Maslać obećava: 'Sve ću sanirati i posaditi masline!'

Piše DML
1. travnja 2019. - 11:27
Stanje na Gornjem Brgatu postalo je neizdrživo, događa se pravi ekocid, žale se Brgaćani i šalju fotografije velike količine otpada koji sad već prijeti 'prelijevanjem' na državnu cestu koja prolazi ispod i može ugroziti sudionike u prometu. Zbog toga je vlasniku zemljišta upućena i prijava sa strane Hrvatskih cesta, a bilo je i puno prekršajnih naloga koje mu je ispostavila Općina Župa dubrovačka.

Stalno mu pišemo prekršaje

- Njemu se izgleda više isplati plaćati kazne nego prestati s iskrcavanjem šuta i smeća na svom zemljištu - komentirao je načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli. Uputio nas je svom pročelniku Jedinstvenog upravnog odjela koji više zna o ovom slučaju. Jure Marić kaže da je riječ o privatnom poduzetniku Franu Maslaću koji tu iskrcava taj otpad i kojem su zvali policiju i inspekciju nebrojeno puta, ali dosad bez očitih rezultata...
- Taj otpad prijeti državnoj cesti D-223 - rekao je Marić. - Reagirale su i Hrvatske ceste, iz kojih su zvali cestovnog inspektora. To smeće pada preko pokosa prema državnoj cesti i već je u pojasu ceste. To čak nije ni šut, nego baš smeće. Uredno mu pišemo prekršajne naloge, po našim ovlastima i prema zakonu o komunalnom redu i komunalnom gospodarstvu jer je iskrcavanje bilo kakvog materijala zabranjeno. To onda ide na sud, pa su tu opet komedije sa sudom... Njemu je jeftinije platiti kaznu nego propustiti turu - istaknuo je Jure Marić, te dodao da je jedan njihov prekršajni nalog 5.000 kuna.
- To nije malo, ali ni ture nisu jeftine. Ne možemo mi biti tu svaki dan za svaki kamion - obrazložio je Marić vjerojatnu vlasnikovu računicu.
Riječ je o zemljištu iznad ceste, iz pravca Dupca 200-tinjak metara prije kružnog toka na Gornjem Brgatu blizu crkve svete Ane. Tu se nalazi čestica zemlje Frana Maslaća, kojeg smo također nazvali za komentar cijele situacije.

'Nigdje u Hrvatskoj nema legalnog deponija!'

- Ima i Općina Župa svoj deponij, ali na Donjem Brgatu, koje sakriju zemljom. Nek' dozvole meni za 300, 500 kuna po kamionu i zdravo! - uzbuđeno je odgovorio Frano Maslać. - Nigdje nema legalnog deponija, ni u nas ni u cijeloj Hrvatskoj! Kad sam ih pitao u Općini 'a gdje ja da odlažem', ništa mi nisu rekli. Ja odvajam otpad koliko je moguće odvajati, metal, papir, najlon, karton, pitajte u Čistoći koliko je Frano Maslać platio za odvoz krupnog otpada! - rekao je.
- To je moje zemljište i ja to ravnam. To ću sve sanirati i posaditi masline. Neće pasti ništa po cesti! Ja imam gore mrežu. Predao sam u Dubrovnik ceste i uzeo geodeta da stavim zid. Ako padne dolje kamen, ja odgovaram za to - nastavio je Maslać. - Uzeo sam geodeta da odredi dokle je moje i da stavim zid, visine koliko daju, 2,3,5 metara, nije bitno. Koliko sam samo puta odvozio na Osojnik i u Čistoću, ali ako je mješani šut, ima i pločica i kamena i gume, što ću ja s tim? Zvali su me iz Župe. Čim bude prva prilika, ja ću to sanirati i zemljom pokriti. Nije me nitko prijavljivao ima pola godine. Četiri puta sam platio kazne jer sam kipovo. Tko je to još platio kaznu, itko u županiji? Ja kipam na svoje! Imam papire sve. Što ću ja što se moje vidi s puta! A gdje su druge deponije, njih 25-30, po Župi, po Mokošici, svukuda ih ima! Otiđite pa pogledajte. Dođite za 15 dana kod mene i vidjet ćete da se s ceste neće više vidjeti niti jedna vreća - obećao je Frano Maslać.

01. svibanj 2024 23:08