StoryEditorOCM
ŽupaOSTALO JE JOŠ ‘UŠMINKAVANJE‘

Sitno se broji: jedan od najpoznatijih njemačkih trgovačkih lanaca uskoro otvara svoj centar u Župi! Skoro sve je spremno, samo još...

Piše Anđelka Kelava
13. veljače 2023. - 16:09

Približava se otvaranje Trgovačkog centra Kaufland u Župi dubrovačkoj. Radovi su u završnoj fazi,  kako doznajemo, tehnički pregled objekta je u petak 17. veljače, otvaranje se planira do kraja ovoga mjeseca. Po gradu su se već pojavile plakati koji najavljuju otvaranje centra u Čibači. 

Kupcima će biti na raspolaganju čak 2200 četvornih metara prostora. Centar će imati prizemlje i kat visine oko 12 metara, a uz prateće sadržaje imat će i ugostiteljski objekt, a kupcima će biti na raspolaganju 163 parkirališna mjesta na otvorenom.

Kaufland je inače poznat kao iznimno dobar poslodavac pa najavljuju kako će s 1.ožujkom ove godine  ponovno povisiti plaće i primanja svih svojih zaposlenika, što je već treći put u razdoblju od jedne godine. Bruto plaće i primanja svih zaposlenika od ožujka ove godine porast će u prosjeku za više od 8 posto. Iznosi dodataka za rad blagdanom, noću i praznikom također će biti uvećani u prosjeku za 5 posto. Kaufland svim svojim zaposlenicima isplaćuje božićnicu u iznosu od 332 eura, uskrsnicu u iznosu od 66 eura te se dva puta godišnje zaposlenicima isplaćuje i neto nagrada za radne rezultate u prosječnom iznosu po 330 eura.

Djelatnici Kauflanda u Župi dubrovačkoj koji uskoro otvara vrata kupcima bili su na obuci u gradovima u kojima ovaj trgovački lanac ima trgovine, a za koji dan početi će s radom. Zanimljivo je da se veliki broj Župljana prijavio za rad u novom trgovačkom lancu. 

Vlasnik Kauflanda je i vlasnik Trgovačkog lanca Lidl, a podsjetimo riječ je o Dieteru Schwarzu (83), najbogatijem Nijemcu  i jednom od najbogatijih ljudi na svijetu s više od 40 milijardi eura procijenjenog bogatstva? Pouzdano se zna da ima dvoje djece, da ni slučajno ne istupa u javnosti i da je toliko tajnovit da postoji samo nekoliko njegovih fotografija.

Rođen je i živi u Heilbronnu, gradu sa 100.000 stanovnika. Poznat je po lokalnim ulaganjima u obrazovanje, znanost i istraživanja. Ne čudi da su ga prozvali "Kraljem Heilbronna", implicirajući na njegov ugled i investicije u gradu.

Među pukom Schwarz je ličnost koju se izrazito poštuje. On je poput neke mitske figure, među ljudima kruže razne priče o njemu. Najčešća je ona da nerijetko zna usred dana otići u jedan od gradskih kafića i sjesti na kavu među ‘obične‘ ljude, gdje ga nitko ne prepoznaje. U šali kažu: "Tko zna koliko sam već puta dosad sjedio do Schwarza!"

Dieter Schwarz u toj mjeri izbjegava javnost da je odbio primiti nagradu savezne pokrajine Baden Würtenberg za gospodarski doprinos jer se moglo očekivati da će tamo biti i kamere. S druge strane, njegov izgled može i iznenaditi – jedan je bankar izjavio kako je u prvi mah pomislio da pred sobom ima ne multimilijardera, nego – mušteriju ‘Lidla‘.

 

 

19. travanj 2024 01:03