StoryEditorOCM
ŽupaU ŽUPI DUBROVAČKOJ

Radi se ‘punom parom‘: jedna od najljepših i najposjećenijih šetnica na dubrovačkom području uskoro nikad ljepša!

Piše Ahmet Kalajdžić
29. prosinca 2023. - 07:28

Na području općine Župa dubrovačka u tijeku su građevinski radovi sanacije i uređenja šetnice Srebreno-Kupari koja će povezivati lukobran u Srebrenom i turističku zonu Kupari. U tijeku su završni radovi prve od ukupno dvije planirane faze nakon koje će župska obala dobiti još ljepši i uređeniji izgled, primjeren suvremenom turističkom središtu kakvo sve više postaje Župa dubrovačka.

image

Riva u Srebrenom

Župski načelnik Silvio Nardelli ističe kako se na ideju izgradnje šetnice na lokaciji na kojoj nije zapravo bilo ništa nego goli krš, došlo tijekom izgradnje kanalizacijskog sustava i kolektora te naglašava zahvalnost Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture RH koje se suglasilo s planiranim kvalitetnijim korištenjem pomorskog javnog dobra.

Inače, buduća će šetnica u punom sjaju doći do izražaja kad se konačno izgradi novi turistički kompleks u Kuparima te će svi gosti Župe moći još više uživati u ljepoti župskog krajolika. O aktualnim radovima pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Župa dubrovačka Jure Marić kaže:

image

Radnici maksimalno koriste lijepe zimske dane

-Radovi prve faze obuhvaćaju izgradnju potpornih i ogradnih zidova te izgradnju pristupnih stubišta do kupališta. Obuhvat radova je od luke u Srebrenom do granice s turističkom zonom Kupari, što iznosi oko tri stotine metara. Provedenom javnom nabavom, za najpovoljnijeg je izvođača građevinskih radova ugovorne vrijednosti 67.687,10 eura bez PDV-a, odabrana je tvrtka ”Texo Gradnja d.o.o.”, dok je stručni nadzor povjeren tvrtki ”Deltagrad d.o.o.” i ovlaštenom inženjeru građevinarstva Damiru Joviću. Inače, radovi prve faze započeli su 30. listopada ove godine, a očekivani završetak radova je početkom siječnja iduće, 2024. godine- ističe pročelnik Marić i pojašnjava kako je veći dio sredstava, točnije 75 tisuća eura, osiguran natječajem putem Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture RH.

image

Radnici maksimalno koriste lijepe zimske dane

Doznajemo kako je za slijedeću godinu planirano raspisivanje javne nabave i izvođenje radova druge faze koja bi uključivala uređenje hodne plohe šetnice te potpuno oblogu zidova kamenom te ograde na potrebnim mjestima, kao i ugradnju hidrantske mreže i javne rasvjete.

Dok radnici na gradilištu ubrzano koriste lijepe dane početka zime, Župljani s kojima smo razgovarali podsjećaju na književnika i avanturistu Alberta Fortisa koji je Župu posjećivao u 19. stoljeću i premda već star, nadao se kako će je ”još jednom vidjeti i lutati po svetim mjestima Župe, Kupara, Omble i Gruža”. Župljani s ponosom ističu kako ih je 1856. posjetio i poznati književnik, povjesničar i političar Ivan Kukuljević-Sakcinski koji je tad napisao da su mu ”dani provedeni u tim krajevima najljepši u životu“. Podsjećaju i da je s članovima obitelji, uz obalu Srebrenog i Kupara, često šetao i tu se nadahnuo za stvaranje najpoznatijih slika poznati češki slikar Jaroslav Čermak te ističu kako je taj dio Župe na značaju posebno dobio između dva svjetska rata s izgradnjom hotela u Kuparima, gdje su se Česi iskazali kao pioniri hrvatskog turizma. Naime, grof Brnja Kaboga je 1918. svoj posjed s ciglanom prodao Dalmatinskom trgovačkom društvu, a ono ga 1919. preprodaje Česima koji tu ubrzo grade hotele i odmarališta.

image

Budući gosti će još više uživati u župskom krajoliku

image

Radnici maksimalno koriste lijepe zimske dane

29. travanj 2024 00:52