StoryEditorOCM
ŽupaDR. KATARINA ŠOŠIĆ ŠILJE

Pacijenti nas sve više zovu zbog izvanredne situacije, više koriste anksiolitike, antidepresive i analgetike

Piše Kristina Filičić
7. travnja 2020. - 12:20
Liječnici obiteljske medicine u vremenu pandemije posebno su izloženi i često prvi kontakt, bilo telefonom ili u ordinaciji, s onima za koje se sumnja na zarazu virusom Covid-19. A tu je i njihov redoviti posao - biti dostupni svim svojim pacijentima. Zbog virusne ugroze preporuka je da umjesto dolaska u ordinacije obiteljske medicine, pacijenti prvo nazovu svog obiteljskog liječnika. Koliko dobro to sve funkcionira te je li broj pacijenata koji dolaze u ambulantu znatno manji nego prije korone, pitali smo obiteljsku liječnicu u Župi dubrovačkoj dr. Katarinu Šošić Šilje.

- Broj pacijenata je znatno manji, ali zato sa višestruko uvećanim brojem telefonskih konzultacija. Primjerice, za jedan dan u veljači u dnevniku rada imamo zabilježenih stotinjak odrađenih pacijenata, od toga ih je polovica bila u ambulanti,a polovica je kontaktirala telefonom. U ovaj pronedjeljak smo primjerice imali 20 posjeta ali telefonskih konzultacija je bilo 60 – temeljem brojki dr. Šošić Šilje pojašnjava trenutno stanje u ordinacijama obiteljske medicine.

Iako je telefonom, za pretpostaviti je, kompliciranije postaviti dijagnozu odnosno zaključiti radi li se o hitnom slučaju ili liječnik može pomoći na daljinu, ipak zbog sigurnosti pacijenata kao i zaštite zdravstvenih djelatnika, ovakav način je nužan.
Iako su, kaže dr. Šošić Šilje, pacijenti jednako kao i prije zabrinuti za svoje kronične dijagnoze, kao i eventualne komplikacije izazvane novonastalom COVID -19 situacijom, radije bi ostali kod kuće pa usljed eventualne potrebe zovu na telefon tijekom radnog vremena. Obiteljska liječnica naglašava kako se kronične bolesti ne smiju zanemariti, treba ih se kontrolirati i držati pod nadzorom. Pitamo je za što pacijenti najčešće zovu?

image
dr. Katarina Šošić Šilje, liječnica obiteljske medicine i medicinska sestra Barbara Svaguša


- Najčešće ipak zbog prosljeđivanja lijekova u ljekarnu. Na čekanju su kontrolni pregledi u specijalističko - konzilijarnoj djelatnosti. Naravno treba naglasiti da se svi hitni i onkološki slučajevi prosljeđuju u bolnicu odmah – kaže dr. Šošić Šilje, a na pitanje zovu li pacijenti zbog eventualne psihološke pomoći zbog straha, tjeskobe..., ističe:

- U povećanju je broj poziva zbog izvanredne situacije, primjećujemo povećanu uporabu anksiolitika i antidepresiva kao i analgetika.


Također, prošli mjesec je zabilježena i veća stopa bolovanja. Trenutno je oko 30-ak njezinih pacijenata u samoizolaciji.
- Koliko imamo saznanja, neki pacijenti su u samoizolaciji po naputku sanitarnog inspektora ili MUP-a jer su prešli državnu granicu, neki su prema uputama epidemiologa u samoizolaciji zbog neposrednog kontakta sa oboljelom osobom. Za osobe u samoizolaciji obiteljski liječnik otvara bolovanje, izdaje hranarinsku doznaku za dane provedene u izolaciji pod točno navedenom mkb. (međunarodna klasifikacija bolesti) dijagnoznom – pojašnjava župska liječnica opće medicine.

Na upit imaju li dovoljno zaštitne opreme, tvrdi kako se ona još dostavlja u sve ordinacije obiteljske medicine', a pacijentima preporučuje:
- Što se tiče posjeta ordinaciji za pacijente bi bila preporuka da se obavezno prethodno telefonski najave, što većinom i rade. Nikako u ambulantu ne dolaziti nenajavljeno sa povišenom temperaturom i akutnim respiratornim simptomima. Potrebno bi bilo da prilikom dolaska pacijenti imaju zaštitnu masku i rukavice, da ne ulaze bez poziva medicinskog osoblja u prostor ambulante i obavezno drže socijalnu distancu.

image
dr. Katarina Šošić Šilje, liječnica obiteljske medicine


Budući da dr. Katarina Šošić Šilje živi u Mokošici a radi u Župi, za dolazak u ambulantu treba joj i propusnica, no tu problema nema jer 'e-propusnice za zdravstvene djelatnike riješio je naš poslodavac Dom zdravlja Dubrovnik'.

- U ponedjeljak smo krenuli s izdavanjem e–propusnica za naše pacijente da bi se oni mogli javiti na potrebite preglede u Opću bolnicu Dubrovnik – kaže dr. Šošić Šilje te je uputila savjete kako se zaštiti u doba korone:

- Svi se najbolje mogu zaštititi samo socijalnom izolacijom i higijenskim mjerama. Slušajte savjete i upute Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Ova situacija je nova i svi skupa joj se svakodnevno prilagođavamo. I mi liječnici obiteljske medicine smo ona prva brana u zaštiti naših specijalista i bolničkog osoblja koji će jedino ako ostanu zaštićeni moći pomoći najugroženijim sugrađanima – poručuje župska liječnica obiteljske medicine dr. Katarina Šošić Šilje.
25. travanj 2024 12:48