StoryEditorOCM
ŽupaŽUPA PROSLAVILA SVOJ DAN

Nagrada Općine Župa dubrovačka dodijeljena Petru Srijemsiju

Piše Anđelka Kelava
24. svibnja 2024. - 17:16

Povodom Dana Općine Župa dubrovačka čelništvo Općine zajedno s članovima udruga proizašlih iz Domovinskog rata i obiteljima poginulih branitelja položili su vijence i zapalili svijeće na 12 spomen ploča braniteljima koji su poginuli u Župi dubrovačkoj.Vijenci su položeni na Brgatu gdje je molitvu predvodio don Miroslav Karamatović, u Gajinama, na Petrači, u parku Srebreno, u Mlinima, Platu, Kuparima, Donjoj Čibači, te na Osojniku u čast poginulom branitelju iz Župe dubrovačke.

Danas je održana i svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je načelnik Silvio Nardelli godišnju nagradu za očuvanje tradicije i promociju djelovanja Kulturno umjetničkog društva „Marko marojica” dodijelio Petru Srijemsiju.

image
Bozo Radic/Cropix

Petar Srijemsi u KUD-u Marko Marojica je od samih njegovih početaka 1976. godine, a i danas sudjeluje u radu KUD-a i dao je veliki doprinos očuvanju kulturne baštine župskog kraja. 

Petar Srijemsi rođen je 05. ožujka1951.godine u Dubrovniku gdje završava osnovnu i srednju elektro tehničku školu. Odmah nakon osnutka Kulturno umjetničkog društva, davne 1976.godine uključuje se u rad KUD-a Marko Marojica kao mladi plesač.

Teška ratna razaranja koja su pogodila jug Hrvatske, a time i Župu dubrovačku KUD su prisilno stavila u stanje mirovanja sve do 1996.godine. Za to vrijeme gospodin Petar Srijemsi aktivno se uključio u obranu Župe dubrovačke i grada Dubrovnika.  Po povratku stanovnika u svoje domove i buđenjem Župe nakon ratnih razaranja, upravo je gospodin Petar taj koji je najzaslužniji za ponovno pokretanje rada Kulturno umjetničkog društva. Uz podršku svojih prijatelja i članova, prikuplja od rata spašene nošnje i potiče šivanje novih.

Krajem iste godine na redovnoj skupštini predaje svoju predsjedničku ulogu mladom članu društva, Jakovu Handabaki, a na prijedlog članova postaje zauvijek počasni predsjednik.

Unatoč prestanku aktivnog djelovanja gosp. Srijemsi godinama sudjeluje na redovnoj škupštini društva i svojim doprinosom uvijek je spreman pomoći svim generacijama.

U posljeratnom vremenu kad su se stanovnici Župe bavili egzistencijalnim pitanjima I obnavljali razrušene domove, angažman gosp. Srijemsija doprinjeo je očuvanju  tradicije Župe dubrovačke nematerijalne kulturne baštine  koju KUD i danas njeguje.

Tijekom svečane sjednice nazočnima se obratio načelnik Silvio Nardelli koji je istaknuo niz projekata koji je kao najznačajniji projekt jistaknuo izgradnju novog dječjeg vrtića u Kuparima  koji bi se trebao reazlizirati do lipnja 2026. godine. Za potrebe župske djece uskoro kreće i izgradnja sportskog centra na nogometnom igralištu u Čibači, projekt za koji su sredstva osigurana kroz ITU mehanizam – projekt vrijedan 22,5 milijuna eura koji se realizira u s  Gradom Dubrovnikom te općinama Konavle i Dubrovačko primorje - istaknuo je Nardelli. 

image
Bozo Radic/Cropix

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Župa dubrovačka bili su i potpredsjednik Vlade Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom Joškom Cebalom, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić, općinski načelnici Božo Lasić, Nikola Knežić, Vedran Antunica i Đivo Market i brojni drugi uzvanici.

16. lipanj 2024 23:28