StoryEditorOCM
ŽupaPRESUŠILI HIDRANTI?

Mještani Solina i Plata se pitaju zašto se ne mogu ‘natankati‘ cisterne, a pročelnik Marić tvrdi da nemaju takve informacije

Piše Ahmet Kalajdžić
25. srpnja 2023. - 10:51

Na požarištu smo zatekli mještane koji su se prisjetili teške i neprospavane noći. Ivan Anđelinić iz Solina i Ivo Duplica iz Plata kažu nam kako je posebno kritično bilo oko 2 sata u noći. 

image

Ivo Duplica iz Plata i Ivan Anđelinić iz Solina

Božo Radić/Cropix

- Vjerovali smo vatrogascima i ponovno su se iskazali. Trudili smo se i mi i nekolicina mještana pomoći, ako smo doprinijeli, sretni smo. Kuće i imovina su obranjeni, to je najvažnije ali se i ovaj put pokazalo kako je iz tko zna kojih razloga, Župa požarno najranjivija. Ipak, najviše nas zabrinjava podatak kako unatoč blizini Hidroelektrane Dubrovnik u Platu (samo 300 metara zračne linije) iz hidranata nije moguće natankati vodu u cisterne! - kažu zabrinuto mještani.

image

U gašenju požara sudjeluju i dva kanadera

Božo Radić/Cropix

Vjetar na sreću posustaje ali i mijenja smjer pa se linija požarišta pomjera prema istoku. Kanaderi koji gase na požarištu koiste činjenicu što je vjetar oslabio pa ‘vodene bombe‘ bacaju na dio požarišta ispod samog 110 kV dvostrukog dalekovoda Plat - Srđ i Plat - Komolac.

image

Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Župa dubrovačka Jure Marić

Pročelnik Jure Marić: U Župi sve funkcionira, no provjerit ćemo informaciju o hidrantima

Općinski pročelnik Jedinstvenog odjela Župe dubrovačke, Jure Marić, ističe kako je situacija na požarištu trenutno pod kontrolom te da nemaju dojava o problemima na hidrantskoj mreži. – Jutros je situacija daleko bolja nego noćas kada je vatra došla do taraca ispred kuća. Noć je bila teška, no jutros su stigla dva kanadera da riješe požar što prije jer je za popodne i večer najavljena jaka bura.  U koordinaciji smo sa vatrogascima i policijom cijelo vrijeme, ono su, posebno vatrogasci, odradili odličan posao. Velika im hvala.  A što se tiče informacija da u nekim hidrantima nema vode, mi ih nismo dobili. Sve funkcionira.  Ipak provjerit ćemo tu informaciju – kaže Marić dodajući kako je su u Općini noćas bili spremni i za slučaj evakuacije stanovnika.  – Imaju planovi za takve situacije, a imamo i kapacitete za prihvat ljudi. No na sreću nije bilo potrebno nikoga evakuirati – kaže Marić.A.H.

05. svibanj 2024 08:32