StoryEditorOCM
ŽupaLJEPOTICA NA PET KATOVA

Božićno čudo u Kuparima: Mato Barišić umjesto jele i bora kiti gigantsku ljutu naranču, oduševljeni Župljani je svaku večer dolaze pogledati

Piše Gabrijela Bijelić
15. prosinca 2021. - 21:45

Dok drugi u ove adventske dane kupuju nordijske jele, smreke i borove, Župljanin Mato Barišić je sebi gratis okitio – ljutu naranču. Gigantsko stablo staro četvrt stoljeća seže pet katova uvis i već je postalo božićni simbol Kupara.

image
Mato Barišić i golema naranča
Božo Radić/cropix

- Nema tko se ne zaustavi da pogleda moju ljepoticu. Oko Božića okupi se domaći svijet razgledati stablo kad je okićeno, a ljeti se oduševljavaju stranci i slikavaju se kraj naranče. Čude se kako drvo može toliko narasti – otkriva nam ponosni vlasnik ljute naranče koja je otporna na zimu i ne traži osobitu njegu, ali je zato jako zahtjevna kad je posrijedi kićenje:

- Da bih je cijelu okitio, potrošio sam 5 tisuća kuna i dva dana za montirati novu skelu. Stavljao sam ja i drvenu, čak i padao s nje, ali nisam odustao. I tako već desetak godina kitim. A ukućani? Naravno da me gone, kćer Marija i supruga Tonka ne popuštaju – šali se Mato, umirovljeni časnik Hrvatske vojske koji je za svoje božićno drvce nabavio i posebnu mašinu za šišanje, kako bi krošnju izravnao s donje strane i potkresao sa strana i zgodno zaokružio. A u početku nije izgledalo tako optimistično:

image
Mato Barišić i golema naranča
Božo Radić/cropix

- Divlja naranča stalno je rasla i zagrađivala nam prozor, pa smo je redovito šišali da ne smeta pogledu, no ona bi nakon toga redovito udarala i onda sam došao na ideju da je počnemo kititi za Božić. Dotad bi svake godine za doma kupovali jele, one bi se sušile i trunule, svuda bi bilo iglica, a s mojom ljutom narančom 'na katove' nema tih problema. Sad je visoka nekih šest metara, na njoj je dvanaest mreža za kojima vise svjećice. Božićne kuglice ne stavljamo, ali su zato tu vjeverice i Djed Mraz i sobovi sa saonicama – priča nam gospar Mato koji iza kuće uzgaja i 'mlađu sestru' ljute naranče. Ta je dosegnula tri kata visine, i nju šiša i njeguje, a kako je krenulo, mogao bi i nju uskoro okititi.

image
Mato Barišić i golema naranča
Božo Radić/cropix

Seniorka koja već blista višenamjenska je: osim što stvara jedinstven adventski ugođaj, korisna je i u prehrani:

- Žena pravi vrhunski juice i marmeladu, ove godine i arancine, a ima i od čega. Kad je dobra godina, rodi dvjestotinjak kila – veli naš sugovornik koji upravo ljutu naranču vidi kao biljku koja pridonosi očuvanju okoliša. Prirodna je i ne traži prskanje pesticidima, dobro podnosi hladnoću i dokazano služi kao savršeno i besplatno božićno drvce.

26. travanj 2024 08:46