StoryEditorOCM
ŽupaBILI SMO U SOLINAMA

Bivši policajac Zoran Mijatović prvi je dojavio o požaru: Planulo je iznad ‘Studenca‘. Noćas je bilo kataklizmično, no vatrogasci su nam obranili kuće. Svaka im čast!

Piše Ahmet Kalajdžić
25. srpnja 2023. - 16:14

-Gledao sam televizuju kad me trgnu miris dima. Izašao sam na taracu svoje kuće i uočio vatru koja se širila nepunih 70 metara od ”Studenca” u Solinama i niti 50 metara iznad magistrale. Gorilo je iznad ova dva bora te sam odmah požurio kod susjeda čija je kuća tu u neposrednoj blizini. To su stari ljudi i bili su prestrašeni i pomislio sam da im gori kuća te sam odmah o pojavi vatre javio OKC-u, odnosno Centu 112 te dohvatio crijeva i vodom počeo natapati raslinje oko susjedove kuće. Srećom, u blitzini je put za Hidroelektranu u Platu i više nije bilo opasnosti za njihovu kuću, posebno nakon dolaska vatrogasaca.

image

Umirovljeni policajac Zoran Mijatović je prvi uočio požar i dojavio OKC-u

Božo Radić/cropix/

Ispričao nam je to umirovljeni policajac Zoran Mijatović čija je dojava o požaru u Solinama prva stigla u OKC, nakon koje je uslijedila koordinirana akcija svih vatrogasaca. Mijatović nam je pohvalio sve vatrogasce:- Brzo su reagirali i svojski se odradili. Bilo je kataklizmično i strašno, vatrogasci su potrošili zadnje atome snage, ali su nas obranili i svaka im čast. Svi su se stavili k istom cilju i uspjeli smo, a pohvalio bih i župskog načelnika Silvia Nardellia koji je cijelu noć bio na požarištu- ispričao nam je Mijatović dok nam je zapovjednik JVP Konavle - Gruda Mario Rilović, kojeg smo zatekli uz zapovjedno vozilo na samom požarištu iznad naselja Soline. Rekao nam je kako je tu 12 vatrogasaca s pet vozila te JVP i da je vjetar oko 10,30 na tren ”posustao”:- Tu smo priliku iskoristili da se reorganiziramo i suzbijemo istočni dio požarišta kako bi spriječili da se vatra dalje ne širi ka Konavlima.

image

Zapovjednik JVP Konavle - Gruda Mario Rilović i županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović

Božo Radić/cropix/

Dok se iz izgorjele makije i nagorjelih gustih krošnji dubova i četirnara izvijao gusti dim koji doslovce štipa za nos i oči, u obilazak tog dijela požarišta stigao je glavni županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović koji je bio mnogo precizniji u opisu i detaljima oko požara:- Nakon dojave o požaru iznad Velikih žala, oko ponoći smo dobili dojavu o požaru u Solinama i uz pomoć jakog vjetra brzom širenju prema kućama koje smo uspješno obranili. Vjetar nam, ipak, još uvijek stvara probleme. Na zapadu smo se uspjeli popeti do vrha brda, ali požar na istočnom dijelu požarišta, ovdje ispod 110 kV-dalekovoda još prijeti. Sve smo ozbiljno shvatili jer je Plat poznat po vjetrovima i ako okrenu smjer, ponovno će okrenuti ka kućama i tu je najveća opasnost da se, ne daj Bože, prebaci preko magistrale. Kanaderi nam jako mnogo pomažu, a mi snage usmjeravamo ka Konavlima. Jer, ovdje u Župi brane se Konavle i ako se požar ”uvuče” u široke Konavle i Konavoska brda, bit će to veliki požar. Vatra se dijelom već proširila i na teritorij susjedne Bosne i Hercegovine, a bit će najteže ako se pojavi bura. Sve koordiniramo s BiH-vatrogascima, a ovdje je ukupno 95 vatrogasaca s 26 protupožarnih vozila. To su snage iz Konavala, Župe, grada, Primorja i s Pelješca, tu su i Interventna te vatrogasna postrojba Zračne luke Dubrovnik. Podsjećam na sinoćnji problem obrane kuća, za što uvijek treba puno vatrogasnih vozila. Ali, ispalo je odlično i nadam se da će ostati tako- rekao je Simović i pohvalio policijske službenike PU dubrovačko-neretvanske koji im pomažu u regulaciji prometa kako bi vatrogasci brže stigli na svaki dio požarišta. No, očevid će uslijediti tek kad vatrogasci odrade svoje, tako da će se tad utvrditi uzrok izbijanja vatre koja je prerasla u kataklizmičku stihiju.

image

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović

Božo Radić/cropix/

Oko 11,50 sati vjetar kao da je odlučio ponovno staviti gasitelje na novu kušnju. Zapuhao je burin, a na raskrižju magistrale i ceste prema HE Plat, uz rampu se iznenada i tko zna na koji način pojavila vatra, tim čudnije što je najbliži ogranak požarišta udaljen više od sto metara. Makija je planula kao barut, ali valja reći kako je već za dvije minute stigla jedna vatrogasna cisterna, tako brzo da s vozila nismo uspjeli pročitati kome pripada. No, to je manje važno jer smo se i ovaj put uvjerili da svi gasitelji djeluju koordinirano i jedinstveno, te su ponovno izvojevali još jednu pobjedu. Međutim, mira za gasitelje neće biti sve dok se rubovi požarišta dodatno ne osiguraju i natope te onemogući aktivacija vatrene fronte.

image

Predrag Goluža i Dinko Pirić nisu zabrinuti za požar

Božo Radić/cropix/

Dok gasitelji komuniciraju radio-stanicama i prebacuju vozila poviše Plata kako bi spriječili proboj vatre u Konavle, spuštamo se ka magistrali kako bi razgovarali s nekim od mještana ili turista. Ispred butige ”Studenac” zatičemo Predraga Golužu i Dinka Pirića. No, Goluža nam skrušeno priznaje kako je ”sinoć malo popio i zaspao, tako da prije jutra nije ni čuo za požar” a jednako iskren bio je i Pirić, inače građevinski radnik iz Imotskog:- Od umora sam zaspao i požar nisam ni osjetio! Al8i, astmatičar sam i vjerojatno ne bih stigao ni pobjeći, ali znam da je uz naše vatrogasce sve pod kontrolom i nije me uopće strah!

image

Konobarica Ane Vlahušić Klečak

Božo Radić/cropix/

Nedaleko ”Studenca” je poznati restoran ”Župčica” u kojem konobarice Ane Vlahušić Klečak i Marina Škegro djeluju opušteno:- Jutros me je dočekao suprugov video požara. Nije ni malo lijepo, ali tu su naši vatrogasci! Vatra nije zaprijetila gostima našeg restorana, ali ne znam kako je bilo gostima u apartmanima- kaže Ane a Marina, inače trudnica, dodaje:

image

Konobarica Marina Škegro

Božo Radić/cropix/

-Priznajem, malo me je bilo strah, ali kad su došli kanaderi, odmah sam se osjećala bolje i strah je nestao! Donijeli su nam sigurnost, a važno je da su kuće obranjene i nisam bila puno zabrinuta uz dokazano hrabre vatrogasce.

Napuštamo Župu dubrovačku gdje se još jednom pokazalo kako vatrena sezona ne može proći ako ne posjeti i taj prelijepi dio krajnjeg juga domovine. Zašto je to tako, već je druga priča i o tome možemo nakon točnog utvrđivanja uzroka požara. No, u Solinama su se hrabri gasitelji pokazali na najbolji način, ustrajno braneći liniju fronte ispod visokonaponskog dalekovoda o gašenju kojeg je ovisila elektroopskrba turističkog Dubrovnika i to sad, u jeku glavne sezone. No, opskrba nije prekinuta, klime su svo vrijeme radile besprijekorno, što sugrađani i turisti mogu iznova zahvaliti samo našim vatrogascima.

image

Konavoski vatorgasci čuvaju istočni dio požarišta

Božo Radić/cropix/
05. svibanj 2024 14:20