StoryEditorOCM
ŽupaU DOMU KANDIDATA|

ANTUN BAŠIĆ : Umivanje u cvijeću, što šareniji košić penganih jaja, puno slatkoga i obitelj - to je naš Uskrs!

Piše PSD.
14. travnja 2021. - 15:37

-Uskrs je za mene slika svega onoga čemu se nadam, u što duboko vjerujem i čemu se veselim. To je zaista pobjeda života nad smrću i dokaz da ljubav uvijek pobjeđuje." - priča nam kandidat stranke ŽUPKA za načelnika Župe dubrovačke. U slatkom je iščekivanju i Uskrsa i dolaska na svijet svog drugog djeteta, malenog dječaka, pa će njegovoj obitelji ovaj blagdan definitivno biti najljepši dosad. Kako ga slavite u vašoj obitelji?
-Veliku subotu izapodne zakiša se poljsko cvijeće u vodu u kadinu, pa se nakon što zazvoni Glorija, nakon mise, svi umiju u toj vodi. Tako počinje Uskrs. Na prvu jutarnju misu nosi se na blagoslov jelo u košićima (posljednjih godina jelo se blagoslivlja na Veliku Subotu) i to se za objed jede prvo, kao predjelo. Iza ručka idemo u đir i okolo čestitati Uskrs." Koji su običaji u vašoj obitelji najomiljeniji za i oko Uskrsa?
- Posebno mi je još od djetinjstva drag običaj bojenja jaja.Volim da je košara što šarenija." Što se za blagdan nađe na trpezi i što je tipično ili tradicionalno kod jela za vašu obitelj?
- To je klasična blagdanska trpeza na kojoj će se naći šunka, janjetina, mladi luk, jaja i pinca. Baš kao što jaja simboliziraju novi život, tako i sva hrana koju tradicionalno konzumiramo na Uskrs nosi svoja simbolička obilježja - uskršnja janjetina kao simbol žrtve koju je Bog učinio za čovječanstvo. Još jedno tradicionalno jelo, uskrsna šunka, kao najsnažniji dio životinje simbolizira snagu i obilje. Jako volim sve vrste slatkog i imam sreću što u Andreinoj obitelji ima mnogo slastičarki pa desert neće izostati." Još jedan Uskrs prolazi nam pod oštrim epidemiološkim mjerama, što se za vas u proslavi promijenilo od zadnjeg puta kad se slavilo bez ograničenja?
-Pred opasnosti korona virusa moramo ostati u svojim kućama i odreći se nekih običaja koji su do sada obilježili slavlje Uskrsa, no s druge strane ovo je savršena prilika za posvećivanje svojim najdražima, ipak ove godine za razliku od prošle, moći ćemo prisustvovati obredima velikog tjedna i misi na Uskrs." Što biste poručili svojim sugrađanima za blagdan Uskrsa?
- Neka Vam blagdansko vrijeme protekne u ozračju mira i radosti obiteljskog okupljanja, a svjetlost Kristova uskrsnuća neka vam podari vjeru i snagu da ne pokleknete pred izazovima i kušnjama na ovozemaljskom putu. Sretan Uskrs!"

25. travanj 2024 13:53