StoryEditorOCM
ŽupaZANIMLJIVO I POUČNO

Ako još niste bili ili gostima preporučili "Šetnju kroz povijest Mlina", još stignete, a idejni tvorac Vedran Mezei ističe: ‘Na turama su znale biti i trudnice, bebe, ali i ljudi koji su zakoračili u deveto desetljeće života‘

Piše Dv
23. kolovoza 2022. - 21:29

Zbog velikog zanimanja gostiju za "Šetnje kroz povijest Mlina", Turistička zajednica Općine Župa dubrovačka odlučila je produžiti trajanje ovog programa do kraja rujna. Vođeni obilasci Mlina i dalje će biti organizirani svake subote s početkom u 10 sati, a mjesto okupljanja je ispred donjeg ulaza u hotel Astareu (kraj unutrašnjeg bazena i wellness centra). Program je na engleskom jeziku, besplatan je za sve sudionike i nije potrebna prethodna najava. Predviđeno trajanje je 1 sat i 30 minuta, a u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika događaj se neće odgađati već će biti upriličen u obliku predavanja.

image
Privatni album
image
Privatni album

Podsjetimo, riječ je o programu u kojem se kroz obilaske povijesnih lokaliteta posjetiteljima otkrivaju brojne zanimljivosti ovoga mjesta. Sudionici imaju priliku saznati detalje o župnoj crkvi svetog Ilara kao i velikom potresu iz 1667. godine u kojem je ovo sakralno zdanje potpuno uništeno. Ispod stoljetnog platana u Mlinima govori se o proizvodnji maslinovog ulja i brojnim mlinovima po kojima je mjesto dobilo ime. Kroz priču o crkvici svetog Roka otkrivaju se detalji o epidemijama kuge u Dubrovačkoj Republici nakon čega se šetnja nastavlja obližnjom plažom uz koju se veže legenda o borbi svetog Ilara i zmaja iz cavtatske špilje Šipun. Po dolasku u Beterinu mogu se čuti pojedinosti o rusko-crnogorskoj opsadi Dubrovnika iz 1806. godine kada je ljetnikovac Bettera opljačkan i spaljen. Na taraci "stare kuće" daje se povijesni prikaz ladanjskog zdanja uz poseban naglasak na lik i djelo Ruđera Boškovića koji je ovdje neko vrijeme boravio, a uz Beterinu je nezaobilazna priča i o seansama prizivanja duhova kao i tragičnoj smrti mlade pučanke.

image
Privatni album
image
Privatni album

Inicijator i voditelj programa je Vedran Mezei, autor povijesnog romana "Treći ključ" čija se radnja velikim dijelom odvija upravo u Mlinima:

- Zahvalio bih se TZO Župa dubrovačka, posebno direktorici Anamariji Kusalo, na podršci i uspješnoj suradnji koju ostvarujemo već drugu sezonu zaredom. Jako mi je drago što sa "Šetnjama" nastavljamo u rujnu i vjerujem da će se zanimanje gostiju i dalje nastaviti. Za dobar odaziv posjetitelja također mogu zahvaliti nesebičnoj podršci svih hotelskih kuća u Župi dubrovačkoj, ugostiteljskih objekta, turističkih agencija i njihovih "bookera". Na turama smo do sada imali goste iz gotovo svih krajeva svijeta, primjerice SAD-a, Perua, Australije, Kanade, Venezuele i, naravno, najviše iz europskih zemalja. Unatoč velikim vrućinama koje su nas pratile ovog ljeta, kroz povijest Mlina uspješno su prošetale i neke trudnice, bebe od svega nekoliko mjeseci kao i osobe koje su zakoračile u deveto desetljeće života. Bilo je i posjetitelja koji su se odlučili doći na turu nakon što su prethodno pročitali roman "Treći ključ" kao i onih koji su knjigu kupili u knjižarama u Gradu svega nekoliko dana prije i tom prilikom saznali za "Šetnje". Iskoristio bih ovu priliku i zahvalio svim privatnim iznajmljivačima koji "Šetnje kroz povijest Mlina" preporučuju svojim gostima te pozvao sve zainteresirane, kako goste tako i domaće, da nam se pridruže na nekoj od tura u rujnu, ističe Mezei.      

20. travanj 2024 04:56