StoryEditorOCM
PrimorjeODBILI POKAZATI COVID POTVRDE

Više od polovice zaposlenika OŠ Slano danas nije na poslu! Ravnatelj: Ne bi to bilo tako da rade u privatnom sektoru

Piše Silvia Rudinović
16. studenog 2021. - 10:31

Čak 16-ero od ukupno 27 zaposlenika Osnovne škole Slano, u Dubrovačkom primorju, jutros nije imalo, nije htjelo predočiti COVID potvrdu ili se testirati na koronu. Djeca su zbrinuta, svoj školski dan će provesti s ravnateljem i preostalim zaposlenicima koji ne sudjeluju u ovom otporu protiv uvjetovanja COVID potvrda za pristup radnom mjestom.

- Imamo ljudi koji nisu cijepljeni, ali i cijepljenih ili onih koji su preboljeli koronu a ne žele predočiti svoju COVID potvrdu. Mislim da ih je pola imalo potvrdu, a druga polovica se ne želi besplatno testirati – kaže Ante Konjuh, ravnatelj OŠ Slano.

'Ja prvi nisam cijepljen'

Da rade u privatnom sektoru, svi bi oni danas pristupili poslu, komentira ravnatelj.

- S ljudima koji su tu, zabavljam djecu. Nisu imali uobičajenu nastavu, ali su radili zadatke, vježbe i ponavljanja, ono što se moglo riješiti radi djece, ali i roditelja, da učenici ovdje budu dio dana, jer ovo nije bilo očekivano u tolikoj mjeri – kaže ravnatelj.

Upitan, kako će dalje organizirati urednu nastavu ukoliko većina zaposlenika, a među 16-ero osoba koje danas nisu radile je jedanaestero učitelja, Konjuh odgovara: „Ako se nastavi, uzet ćemo zamjene i riješena stvar, pa Ministarstvo neka rješava. Po Pravilniku, idu usmene i pismene opomene“.

Odluka o obveznoj COVID potvrdi ili negativnom testu za  pristupanje poslu od danas, 16. studenoga, primjenjuje se i na zaposlenike obrazovnih ustanova.  

- Osim što misle na sebe, trebaju misliti i na djecu. Mislim da pogrešno interpretiraju stvari, jer nitko od njih ne traži da se cijepe nego da se testiraju ukoliko nisu cijepljeni, a testiranje je besplatno. Prvi ja nisam cijepljen, ali se redovito testiram i u tome ne vidim neki problem. Odluka o cijepljenju je stvar svakog pojedinca, takvo je moje mišljenje – poručuje ravnatelj Konjuh.

Prema dostupnim  informacijama, većina ravnatelja se odlično snašla u novonastaloj situaciji, kaže međužupanijski povjerenik Sindikata Preporod Antun Vidak. Kaže kako su mjere Stožera o najavi COVID potvrda bile proturječne i da su došle na teren poprilično kasno, ali su ravnatelji u dogovoru s nekom od nadležnih ustanova organizirali testiranje u samim školama.

Radni sporovi?

- Na taj način ne samo da se izbjeglo dugotrajno stajanje i čekanje u redovima već i plaćanje testova od strane samih zaposlenika, što iziskuje pozamašnu mjesečnu svotu. Ono što je ostalo pomalo nedorečeno jest nespretno propitivanje ravnatelja o cijepljenosti svojih zaposlenika. S druge strane koliko su odluke Stožera logične, o tome bi se dalo pričati – kaže Vidak.

No, više od polovice zaposlenik OŠ Slano danas je odlučilo reći 'ne' COVID potvrdama.

- Naravno, susrećemo se s onima koji se ne žele testirati a nemaju COVID potvrdu. Međutim, takvi slučajevi su ipak u manjini. I dalje smatramo da je cijepljenje pravo i svatko tko želi može koristiti to pravo. Kako uvažavamo stavove svih naših zaposlenika, uostalom tome  učimo i djecu, dakle ih ne namećemo jedni drugima, učinit ćemo sve što je u okviru naših zakonskih mogućnosti da se takvi naši članovi ne osjećaju nezaštićenima. Želim vjerovati da više nitko među nama ne sumnja kako virus postoji, baš kao što vjerujem da su svi oni naši članovi koji su se odlučili ZA i oni koji su se odlučili PROTIV ovih mjera, svoje odluke donijeli temelju vjerovanja, informiranosti, podataka koji su zadovoljili njihova očekivanja i zahtjeve. Stoga smo stanovišta da bilo kakva prisila nije dobra te da pravo na slobodu odabira imaju svi. Vremena zaista nisu laka, a biti će i teža. S te strane  poduzeli smo niz aktivnosti te intenzivirali suradnju sa svim našim povjerenicima i povjerenicama, kako bismo stvorili preduvjete da ukoliko dođe do nekakvih radnih sporova uslijed suspenzija, otkaza i sličnoga, oni budu riješeni na način i u korist naših radnika – izjavio je Antun Vidak.

19. travanj 2024 23:57