StoryEditorOCM
PrimorjeHARMONIJE JESENI

U Slanome i Majkovima održane radionice za djecu ”Upoznajmo riječnu i barsku kornjaču”

Piše dv
15. listopada 2021. - 14:40

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije održala je radionicu Upoznajmo riječnu i barsku kornjaču za djecu osnovnoškolskog uzrasta u Osnovnoj Školi Slano i Vatrogasnom domu u Majkovima kao sastavni dio postupka proglašenja posebnog herpetološkog rezervata Lokve u Majkovima, jednog od ukupno 4 područja u Republici Hrvatskoj gdje je do sada pronađena riječna kornjača (Mauremys rivulata).

image
S radionice za pučkoškolce "Upoznajmo riječnu i barsku kornjaču"

Na prilagođen način, kroz praktični dio radionice, približene su životne navike slatkovodnih kornjača kao što su prehrana, sunčanje, izgled i polaganje jaja, ali i način na koje preživljavaju u nepovoljnim životnim uvjetima. Tijekom bojanja, izrezivanja i slaganja modela riječne i barske kornjače učenici su primjenili usvojeno znanje o razlikama u tjelesnim obilježjima kornjača koje će im pomoći u raspoznavanju vrsta u prirodi, te su vješto izradili zanimljive modele riječne i barske kornjače.

Terenski do edukacije obuhvatio je obilazak Donje lokve u Majkovima gdje su predstavnice Javne ustanove stručno provele djecu i učitelje te još jednom naglasile važnost očuvanja i zaštite prirodnih vrijednosti spomenutog područja, budući se radi o iznimnom lokalitetu kojeg čine dvije lokve u Majkovima Donjim te lokva u Prljevićima. Tijekom terenskog obilaska naglašeno je kako je u postupku proglašenje zaštićenog područja u kategoriji posebnog rezervata koji je prema svojim obilježjima i prvi herpetološki rezervat u Republici Hrvatskoj te obuhvaća dvije lokve u Majkovima Donjim i lokvu u Prljevićima, a proglašava se radi očuvanja populacije riječne kornjače (Mauremys rivulata) koja je jedna od najrjeđih i najugroženijih vrsta gmazova u Republici Hrvatskoj.

Lokve su dio su ekološke mreže Natura 2000 kao područja očuvanja značajna za vrste i stanišne tipove (HR2000947 Gornji Majkovi – lokve i HR2000555 Lokva u Prljevićima) gdje je na oba područja ciljna vrsta upravo riječna kornjača.

Riječna kornjača (Mauremys rivulata), ugrožena i strogo zaštićena vrsta na području Republike Hrvatske, rasprostranjena je samo u području Dubrovačko-neretvanske županije (Konavosko polje, Lokve u Majkovima i Stonsko polje), dok barska kornjača (Emys orbicularis) obitava gotovo u svim dijelovima Hrvatske. Autohtone su vrste slatkovodnih kornjača u Hrvatskoj i obje su strogo zaštićene, a ujedno i ciljne vrsta očuvanja područja ekološke mreže Natura 2000, stoga je zaštita ovog područja u kategoriji posebnog rezervata od državnog značaja, čime se ostvaruju preduvjeti za dugotrajno očuvanje krških lokvi i njihove bioraznolikosti.

image
S radionice za pučkoškolce "Upoznajmo riječnu i barsku kornjaču"

Dubrovačko-neretvanska županija jedino je područje u Republici Hrvatskoj gdje nalazimo obje vrste slatkovodnih kornjača (riječna i barska kornjača). Obje su vrste strogo zaštićene, a riječna kornjača ima status ugrožene vrste.

Glavne prijetnje opstanku riječne i barske kornjače su širenje građevinskih zona u njihovo stanište, betonizacija vodotoka te namjerno puštanje stranih vrsta kornjača koje se drže kao kućni ljubimci.

19. travanj 2024 06:04