StoryEditorOCM
PrimorjeKAKO OČUVATI PERISKE?

Pučkoškolci OŠ Slano učili kako očuvati plemenite periske

Piše dv
26. studenog 2021. - 14:06

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u sklopu projekta Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u južnom dijelu Jadranskog mora održala je edukativne radionice za učenike Osnovne škole Slano. Radionice su održane u sklopu manifestacije Dani otvorenih vrata EU projekata čime se Hrvatska i ove godine uključila u širu kampanju koju provodi Europska komisija pod nazivom Europe in My Region, s ciljem poticanja građana da nauče više o projektima koje Europska unija financira diljem Europe.

image
Edukativne radionice su održane za učenike Osnovne škole Slano
DnŽ

Na  radionicama je učenicima na zabavan i edukativan način prezentirana problematika ugroženosti plemenite periske te napori koji se ulažu u spašavanje te endemske vrste školjkaša od izumiranja. Također su predstavljene aktivnosti koje Javna ustanova provodi kroz projekt uključujući postavljanje, monitoring i vađenje kolektora za prihvat mlađi plemenite periske.

Plemenita periska je endem Sredozemnog mora te ujedno najveći školjkaš Sredozemnog mora koji može narasti do 120 cm. Uglavnom nastanjuje sedimentna dna s livadama morskih cvjetnica. Zbog ugroženosti vrste i njenih staništa, plemenita periska strogo je zaštićena vrsta u Hrvatskoj sukladno Zakonu o zaštiti prirode. Pojavom smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u Sredozemnom moru pa tako i u Jadranskom, sve je manji broj živih jedinki te je za opstanak vrste ključno pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi uspješnom reprodukcijom spasile ovu vrstu od izumiranja.

image
Edukativne radionice su održane za učenike Osnovne škole Slano
DnŽ

Ukoliko se opaze žive jedinke plemenite periske poziva se stanovništvo na dojavu lokacija kao i na dostavu fotografija i informacija o prisutnosti živih jedinki s ciljem zaštite i praćenja stanja populacije.

Pretpostavku da je uočena periska uistinu živa možete potvrditi tako što ćete iznad nje nježno proći rukom. Živa periska će se osjećajući vibracije zatvoriti. Lokacije plemenitih periski mogu se prijaviti izravno Javnoj ustanovi putem e-maila na adresu info@zastita-prirode-dnz.hr, ili Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja na adresu vrste@mzoe.hr.

Aktivnosti  očuvanja plemenite periske u Republici Hrvatskoj koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a provode ih javne ustanove za upravljanje nacionalnim parkovima i parkovima prirode, županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima te znanstveno-stručna zajednica.

image
Edukativne radionice su održane za učenike Osnovne škole Slano
DnŽ

Sufinanciranje aktivnosti za razdoblje od 2020. do 2022. godine osigurano je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

13. srpanj 2024 09:59