StoryEditorOCM
PrimorjeDubrovački Caritas i JRS organizirali još jedan tjedan na moru za izbjeglice

Odmor za dušu i tijelo: žene iz Sirije i Ukrajine pripremale specijalitete iz svojih zemalja, najmlađi uživali u kupanju...

Piše DV
27. kolovoza 2023. - 10:17

U suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice (JRS) Caritas Dubrovačke biskupije ugostio je krajem kolovoza u Slanom žene i djecu s Bliskog Istoka i Ukrajine koji dolaze na Interkulturalne susrete JRS-a.

Na odredištu ih je u ponedjeljak 21. kolovoza dočekala voditeljica ureda JRS-a Ana Marčinko koja im je poželjela dobrodošlicu darujući im plivačku opremu koju su djeca jedva dočekala isprobati. Po dolasku su žene i djeca podijelila svoje dojmove s puta istaknuvši kako su ih se posebno dojmile vožnja Pelješkim mostom i prekrasne plaže koje su putem vidjeli.

image
Dubrovačka Biskupija/

Osim igre i kupanja, obitelji su tijekom boravka u Slanom zajedno kuhale i razgovarale o životu i djeci pritom dijeleći posebnosti i razlike njihovih kultura i uspoređujući ih s hrvatskim običajima.

U četvrtak su na poziv Caritasa Dubrovačke biskupije žene i djeca u pratnji kulturnih medijatora JRS-a posjetili grad Dubrovnik i sudjelovali u zajedničkom kuhanju i pripremanju ručka, što je popratila lokalna televizija i o tome napravila prilog. Maha, Fatima i Nahla iz Sirije pravile su tradicionalno arapsko jelo ?????, dok su Olena i Julija iz Ukrajine radile poznatu ukrajinsku juhu ???šč.

Pripremljeni tradicionalni sirijski i ukrajinski specijaliteti također su ponuđeni uvečer u Pinakoteci Biskupske palače hodočasnicima na završetku Marijanskog zavjeta za Domovinu.

image
Dubrovačka Biskupija/

Prva skupina u kojoj su bili djeca i mlade izbjeglice o kojima skrbi JRS boravila je tjedan dana u srpnju u katedralnoj kući Gospin dom u mjestu Grgurići kraj Slanoga u istoj suorganizaciji.

“JRS vjeruje da će ovo ljetovanje pružiti izbjegličkim obiteljima odmor za dušu i tijelo te da će ovo zajedničko iskustvo izroditi i neka nova prijateljstva i poznanstva’’, poruka je iz JRS-a.

Podsjetimo, Caritas Dubrovačke biskupije ovog ljeta je prvi put omogućio boravak na moru ranjivim skupinama iz JRS-a kao i iz Udruge Arka-Korablja. Djeca iz Ukrajine su već drugo ljeto boravila u Dubrovniku, a prijašnjih godina biskupijski Caritas kao i župni Caritasi ugošćavali su neke ranjive skupine iz Hrvatske.

27. veljača 2024 14:30