StoryEditorOCM
PrimorjeKRVAVI POHOD

Bježeći iz Hercegovine vukovi kolju konje u Dubrovačkom primorju, a stigli su i na Pelješac! Evo što je plivalo iz Neuma

Piše Ahmet Kalajdžić
30. siječnja 2024. - 18:03

Ono čega nikad prije nije bilo, sad se dogodilo- na Pelješcu su se pojavili vukovi! Riječi su to koje su nam potvrdili mnogi Pelješčani, a najkonkretniji je bio bivši ”specijalac” Ante Buško koji je na farmi s nasadom maslina i torom ovaca nedaleko Stona postavio nadzorne kamere koje su osjetljive na pokret i automatski snimaju ako detektiraju kretanje. Neke kamere sve što snime pohranjuju na memorijske odnosno SD-kartice, a neke ih vlasniku automatski šalju e-mailom. Za dio snimljenih predatora Buško misli da je riječ o snimku vuka i kaže:

image

Snimak nadzorne kamere na imanju Ante Buška

Ante Buško/

- Oko farme koju još gradim sam postavio više kamera, a životinja koja je snimljena ima dugi rep, široku čeljust i viši je nego čagalj koji se na Pelješcu već odavno udomaćio. Vukove nisam proučavao, ali po svemu bi to mogao biti upravo vuk koji ovdje nije udomaćen, odnosno nije domicilna životinja. Vukovi su pametni i uglavnom se kreću u čoporu, ali vrlo rijetko kao jedinka i ne riskiraju s napadima. Vukovi čiste prirodu i uspostavljaju ravnotežu. U zadnje je vrijeme uočljiva češća vidljivost divljih svinja i jazavaca, a u susjednom Dubrovačkom primorju i vukovi za koje, ako se raskote, nadležno lovačko društvo u suglasju s Lovačkim savezom i Ministarstvom poljoprivrede treba dati dozvolu za odstrel- kaže Buško te dodaje kako mnogi dramatiziraju i šire priče jer vuk rijetko dolazi bliže od 300 metara od naseljenih mjesta te da bi odstrel, ako se dozvoli, čelnici.

image

Snimak nadzorne kamere na imanju Ante Buška

Mještani Primorja/

Načelnik Općine Ston Vedran Antunica ističe da vukova na Pelješcu nikad nije bilo, što nam potvrđuje i bivši policajac i aktualni tajnik stonskog lovačkog društva ”Jarebica” Leo Matić ističe kako su se u zadnje vrijeme vukovi u većem broju pojavili u Primorju, a kao mogući razlog zašto ih ima u povećanom broju spominje učestale hajke na vukove, za odstrel kojih lovci u susjednoj Hercegovini primaju nagrade, dok su kod nas zaštićeni i utvrđene su visoke kazne:- Životinje su stoga došle na jug gdje imaju hrane, ali i napadaju stoku. Znam da je jedan naš školjkar načinio video-snimak medvjeda koji je na Pelješac stigao preplivavši more iz smjera Neuma!

Zbog činjenice da vukovi izbjegavaju ljude, ceste i prometnice uopće, mnogi se čude kako je fotografirani vuk uspio neopažen proći uski te naseljeni kopneni pojas s relativno gustim prometom između Stona i Malog Stona. A kako se brzo mogu raširiti glasine primjer su i priče o sve većoj raširenosti vukopsina te tvrdnja brojnih Primoraca kako su ”osobno, unazad pet-šest godina više puta vidjeli jeep zagrebačkih registracija na kojem su načičkane antene”. I dok jedni tvrde da su vidjeli kako su dvije osobe iz jeepa u prirodu pustile više jedinki vukova, drugi su ”racionalno i pomirljivo” objašnjavali da je ”vjerojatno riječ o biolozima ili stručnjacima koji nadziru kretanje populacije čipiranih predatora, čemu i služe brojne antene na terenskom vozilu, a sve je to dio hrvatskog Plana upravljanja i zaštite vukova te dio obveze koju je naša zemlja preuzela s ulaskom u EU.

image

Posljedice vučjih pohoda u Trnovici

Privatni Arhiv/

Pelješki lovci su nas uputili na ugrožene mještane Dubrovačkog primorja gdje je vjerojatno najveću štetu pretrpio Ljubo Grošeta iz Trnovice. Uspjeli smo ga pronaći te nam je potvrdio veliku štetu koju trpi još od veljače prošle godine, a posljednji u nizu napada dogodio se prije desetak dana. U međuvremenu su vukovi napali i zaklali pastuha starog dvije i pol godine, kobilu, konja i pet ždrebadi. Ustvrdivši da je i on uočio spomenuti jeep i naglasivši kako je nepojmljivo da je vuk prošao usko područje pored Stona, Grošeta nas je upoznao i sa štetom koju su vukovi nanijeli ostalim Primorcima:

image

Posljedice vučjih pohoda u Trnovici

Privatni Arhiv/

-Moguće da taj vuk i ubačen!? Vukovi su se već raskotili i slično kao ja, moj susjed je ostao bez pet konja lipicanca. No, oba smo veliki zaljubljenici u konje i nećemo odustati! Nakon pohoda vukova, od nekih konja su ostali samo kost i koža jer su vukovi izjeli čak i crijeva! Mislim da bi nadležno ministarstvo trebalo dozvoliti odstrel. Inače, kod jednog se napada konj obranio, ali tad nije uspio obraniti i ždrijebe. Prijavili smo štetu i od države smo samo djelimice dobili odštetu. Napadi na konje zabilježeni su i lani za sv. Nikolu, ali i prije desetak dana. Susjedu su vukovi napali konje krajem ljeta te u listopadu. Vukovi su rašireni Lisačkim Rudinama a nedavno su Ivu Sutiću napali kravu i ozlijedili je, ali su je ostale krave rogovima obranile, dok je veterinar ranu zašio- ispričao nam je Grošeta.

Na kraju, Primorci su nam ispričali kako vjeruju da na njihovom području trenutačno obitava i ukupno tridesetak vukova koji se kreću i love u četiri čopora.

image

Posljedice vučjih pohoda u Trnovici

Privatni Arhiv/
image

Posljedice vučjih pohoda u Trnovici

Privatni Arhiv/
image

Posljedice vučjih pohoda u Trnovici

Privatni Arhiv/
image

Posljedice vučjih pohoda u Trnovici

Privatni Arhiv/
image

Nakon pohoda vukova ostali su samo oglodane kosti

Mještani Primorja/
image

Nakon pohoda vukova ostali su samo oglodane kosti

Mještani Primorja/
25. travanj 2024 09:10