StoryEditorOCM
PelješacODAHNUT ĆE

Vedran Kunica o prednostima Pelješkog mosta za stonske školjkare: Radi par kilometara kroz Neum, borili smo sa zahtjevnom papirologijom, a sada je na nama da malostonsku kamenicu učinimo još vrijednijim i prepoznatljivijim proizvodom

Piše B.L.
28. srpnja 2022. - 18:32

Među onima koji će profitirati od otvaranja Pelješkog mosta svakako spadaju i stonski školjkari. Na koji način će im most donijeti dobrobit i dobit, otkriva Vedran Kunica iz Udruge Stonski školjkari.

image
Božo Radić/Cropix

- Pelješki most će pružiti jednu priliku rasta turizma, potencijalno ćemo moći privući više posjetitelja na naše područje i naravno time plasirati malostonsku kamenicu na tržište. Nemamo više prepreke granice i sulude papirologije za proći nekih desetak kilometara kroz Neum, što je ljudima zaista napor i trošak, ali to je dio prošlosti. Malostonska kamenica je ekskluzivan, visokovrijedan proizvod koji imamo u ograničenim količinama tako da čak ni broj posjetitelja nije toliko važan koliko je važno da je više valoriziramo, promoviramo i da stvorimo jedan zaista prepoznatljiv i vrijedan proizvod. Činjenica je da mi to već danas imamo, ali je s druge strane i činjenica da još puno moramo raditi do onog krajnjeg cilja, napominje Kunica.

Podsjeća i na to s kojim su se svim preprekama dosad mučili stonski školjkari.

- Granica je zaista bila veliki problem i radi samog čekanja i svih drugih komplikacija, posebno u kontekstu živih organizama jer kamenice su živi organizam tako da je postojala čitava procedura i posebna papirologija koja je bila zaista zahtjevna, ljudi su se s time borili i nekako uspjeli izaći na kraj, ali sad su druge okolnosti, više nema nikakvih prepreka. Ono što želim naglasiti: i to prometovanje je važno, ali ono što je najvažnije je kako kvalitetno plasirati i promovirati kamenicu, kako ispričati njezinu priču, valorizirati je i stvoriti od jednog kvalitetnog i dobrog proizvoda još bolji i vrijedniji, dodaje Kunica.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Prokomentirao je i hoće li dovršetak stonske zaobilaznice negativno utjecati na plasiranje malostonske kamenice.

- Više puta sam to naglasio, dakle, promet će zaista biti manji, ali posjetitelji i turisti će prolaziti tuda. Moramo odraditi svoj dio posla, dobili smo fantastičnu infrastrukturu, dobili smo most i ceste, mi moramo stvoriti jednu kreativnu, kvalitetnu turističku ponudu da ljude koji prometuju tim mostom privučemo da dio svog ljetovanja ili cijelo ljetovanje provedu upravo u Stonu i to je naš dio posla koji nas čeka i naša obaveza da iskoristimo Pelješki most u korist lokalne zajednice, da sve te nekakve demografske trendove zaustavimo i okrenemo u pozitivnom smjeru, zaključuje sugovornik.

25. travanj 2024 00:52