StoryEditorOCM
PelješacLUDILO U NAUTIČKOM ‘RAJU‘

Turčin full-gas glisirao uz obalu Kobaša i napravio "lijepu" štetu. Zatvoren je i prijeti mu deset godina zatvora!

Piše Ahmet Kalajdžić
16. kolovoza 2024. - 12:18

-Bilo je to k‘o u horor- filmovima: ploveći na nešto manje od stotinu metara od obale, mrcina od jahte, dužine nekih 30 metara,snažnim je motorima ”zaorala” more i stvorila ogromne valove. Došlo je do velikog ljuljanja i malih i većih plovila koja su krmom lupala o rivu. Uz te mukle udare brodica čuli su se i prodorni krici preplašenih gostiju koje je sve to podsjećalo na reakciju gledatelja filma ”Ralje” Stevena Spielberga kad ugledaju veliku bijelu psinu, ali ovaj put bez glazbe. Krici i pozivi gostiju stvorili su napetost kao da je nastupio sudnji dan. Strana je jahta plovila vjerojatno jače od tri kvarta pune snage, ali je u mirnoj vali Kobaša stvorila pomutnju i neopisivu štetu. Mještani i zaposlenici restorana ostavili su sve druge poslove i pojurili na obalu. Tražeći pajete ili nešto slično što bi mogli podmetnuti uz rub rive ili između plovila, pokušavali su spriječiti ili smanjiti već nastalu štetu. Sve je trajalo relativno kratko, ali je bilo neopisivo intenzivno da ne bih poželio bilo kome da osjeti takvo iskustvo, posebno ne onima slabijeg srca!

Opisujući što se dogodilo u srijedu 14. kolovoza u rano popodne ispričao nam je ovo jedan od lokalnih ugostitelja iz Kobaša, dok je gost koji je u Kobaš stigao na odmor iz kontinentalne Hrvatske i zatekao se u drugom restoranu, dodao kako je potpuno promijenio mišljenje o idiličnom odmoru u mirnoj pelješkoj vali koju su mu prijatelji opisivali kao ”havajsku idilu” kojoj nedostaju samo žene domorodaca u haljinicama od palminih grana:- Od bubanja brodica pomislio sam da je nakon više manjih potresa koji su tog dana zabilježeni na cijelom Pelješcu, uslijedio tsunami! Dok su skoro svi pazili da se plovila previše ne oštete, sreća je da je bilo i prisebnih skipera koji su odmah skočili na jet-sky i upalivši motore sustigli jahtu, zabilježili oznake koje ima i sve prijavili policiji koju moram pohvaliti jer je brzo došla na lice mjesta. Priča se da je jahtaš i uhićen, ali ne znam je li to istina. Ali, ako jest, svakako je zaslužio!

image

Sklikovita uvala Kobaš

Tz Ston/

Drugi mještanin kaže nam da su se i prije znali dogoditi incidenti s glisiranjem, ali nikada to nije bilo u ovoj mjeri kao sada. - Prošao je uz samu obalu sa jahtom od petanestak metara valjda brzinom od 20 nautičkih milja i pri tom za sobom vukao tender.  Vikali smo mu, ali bilo je kasno. Kakve je valove napravio govore ježevi s morskog dna koji su završili dva, tri metra dalje na obali. Izbili su i dva ogramna kamena iz jednog mula, a kada se more povuklo dvije, tri jahte koje su bile vezane uz rivu,  krmom su lupile od dno - kaže nam mještanim Kobaša koji je u tom trenutku bio na rivi ispred svoje kuće dodajući kako je šteta na plovilima zasigurbo velika.

image

Sklikovita uvala Kobaš

Tz Ston/

Određen istražni zatvor

Glasnogovornik Županijskog suda u Dubrovniku, sudac istrage Pero Miloglav, potvrdio nam je kako je počinitelj pomorskog incidenta u uvali Kobaš, turski državljanin (42) priveden u Istražni centar Županijskog suda te da mu je zbog opasnosti od bijeg određen istražni zatvor u trajanju do 30 dana. Također, uz oduzimanje putnih isprava i uplatu jamčevine u iznosu od 30 tisuća eura, omogućena mu je i obrana sa slobode.

Kako bi doznali što se stvarno predblagdanskog dana dogodilo u pitoresknom Kobašu, novinarski upit smo uputili i Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj koja nam je potvrdila incident te u svome odgovoru navela:

-U srijedu 14. kolovoza 2024. godine, oko 14,00 sati, u uvali Kobaš u općini Ston, 42-godišnji turski državljanin je upravljajući stranim plovilom pod zastavom Velike Britanije, na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale i brzinom koja nije primjerena za to plovno područje, prouzročio je velike valove, koji su potom uzrokovali nekontrolirano ljuljanje plovila koji su bili na vezu u mjestu Kobaš, a na kojima su se nalazile osobe. Tom prilikom oštećena su dva plovila na kojima je nastala velika materijalna šteta.

image

Pitoreskna uvala Kobaš

Tz Ston/

Policijski službenici Policijske postaje Ston su, postupajući po zaprimljenoj dojavi, proveli kriminalističko istraživanje kojim je utvrđeno kako je turski državljanin počinio kazneno djelo ugrožavanja posebnih vrsta prometa (članak 225. stavak 1. Kaznenog zakona RH), te je uhićen i dana 15. kolovoza predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave dubrovačko- neretvanske. S događajem je upoznata i Lučka kapetanija Dubrovnik u čijoj je nadležnosti sigurnost plovidbe.

Od pravnih smo stručnjaka doznali kako je za osobe koje u brodskom prometu kršenjem propisa o sigurnosti iz nehaja ugroze promet te izazovu opasnost za život ljudi ili za imovinu velikih razmjera, predviđena vremenska kazna u trajanju do tri godine zatvora. No, kako je tad nastala imovinska šteta velikih razmjera, počinitelju prijeti i kazna u trajanju od jedne do deset godina zatvora.

image

Pitoreskna uvala Kobaš

Tz Ston/
15. rujan 2024 12:37