StoryEditorOCM
PelješacPO IZBORU THE GUARDIANA

Tri hrvatske plaže nalaze se na listi 40 najboljih u Europi, jedna je iz naše županije

Piše Anđelka Kelava Foto: Anđelka Kelava
8. svibnja 2022. - 17:14

Od ružičastih do divljih obala i svega između, putopisci britanskog The Guardiana birali su najljepše europske plaže, a među njih 40 našle su se i tri iz Hrvatske. No ovoga puta izbor nije bio tako predvidljiv pa se među njima nisu našli vječni aduti naše obale poput Saharuna na Dugom Otoku, Lubenica na Cresu ili konavoske Pasjače

Među tri najljepše hrvatske plaže u Guardianovom izboru našle su se Krivica na Lošinju, Divna na Pelješcu i Mlini na paklenim otocima kod Hvara.

Ovo su najljepše plaže u Europi: Među njima su i četiri hrvatske

Možda upravo činjenica da morate pješačiti 30 minuta stjenovitom stazom i opet toliko nazad, do Krivice, ovu šljunčanu plažu čini tako posebnom. No nagrada je bistro, duboko more predivne tirkizne boje. Nalazi se u zaštićenoj uvali okruženoj borovima, a jedino društvo joj čine usidrene jedrilice, piše The Guardian, koji Lošinj opisuje kao dugi otok neobičnog oblika, koji se nalazi u Kvarnerskom zaljevu i jedno od najmirisnijih hrvatskih mjesta s nevjerojatnom obiljem samoniklog bilja.

Plaža Divna na Pelješcu doista opravdava svoje ime. Ova šljunčano-pješčana plaža nalazi se na sjevernoj obali Pelješca, 10-ak km od Trpnja. Iako nema mnogo mjesta za uživanje u hladovini, Divna privlači kristalno čistim morem, a morski život između plaže i malenog otočića okrenutog prema zaljevu oduševit će sve koji volje ronjenje. U kafiću na plaži prodaje se piće i osnovna hrana, a iza plaže nalazi se mali kamp.

Oni koji posjećuju Hvar i žele promjenu krajolika neka se taxi brodom odvezu do uvale Mlini na Paklenom otoku Marinkovcu, savjetuje The Guardian. Ova šljunčana plaža s neodoljivim mirisom borova, osvaja nevjerojatno bistrim morem plavo-zelene boje, a u ponudi ima restoran kao i ležaljke za sve željne malo komfora.

01. listopad 2023 05:33