StoryEditorOCM
PelješacUZGAJIVAČI NA MUKAMA

Stonske jagode na meti lopova! Evo tko se noću gosti njima besplatno

Piše ak
30. travnja 2023. - 17:03

Blizu solane, na predjele Soline u Stonskom polju, sagnuta nad nasadima jagoda Fanita Marlais čisti korov i baca dio oštećenih plodova. Uz nju je prijateljica Anita Budimir, rade spretno i vrijedno:

- Tu je osam tisuća sadnica, a na drugoj njivi još toliko. Prave se stonske jagode mogu očekivati prvog vikenda u svibnju. Uzgajamo voće i povrće, ali je najviše posla oko jagoda: sve je duplo skuplje, puno se ulaže i oko njih teško radi. Stoga ih morati malo poskupiti. U Stonu ih proizvode samo obitelji Žile, Kužumilović i Marlais. Ostali postupno odustaju iako plasman nije problem: rastu vani a ne u plasteniku, slatke su od sunca, čistog zraka i dovoljno vode, prepoznatljive kvalitete. Ne možemo proizvesti koliko možemo prodati.

image

.

Bozo Radic/Cropix

Ali, traže dosta rada. Stonska obilaznica će pomoći da ih lakše dostavimo kupcima. Većinom su to stari kupci kojima dostava slijedi uz prethodnu narudžbu- priča Fani i naglašava da nakon jagoda slijedi sezona voća i povrća, koje većinom plasira na otoku Korčuli gdje se mnogo cijeni domaći, danas ubrani proizvod a sutra ponuđen na placi.

Između nasada se vide razbacani crveni plodovi, dok su na sadnicama većinom zelene i žutoblijede jagode. Tek pomnim gledanjem uočavamo da su crveni plodovi oštećeni: "načete" su kao da su ih zečevi zubima ili ptice kljunom probile:- U polje uža ući fazan, ali jagode najviše, noću jedu žabe iz okolnih konala! Nemoguće ih je spriječiti- kaže nam i ponosno dodaje kako radi cijela obitelj: suprug, tri kćeri i sin:- Sretna sam jer svi vole raditi i pomagati. Čestojagode zajedno vozimo u grad. Ali, Bože moj: i njih treba nagraditi i dati im dnevnicu! Zaslužili su!

image

.

Bozo Radic/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix
18. travanj 2024 16:27