Blizu solane, na predjele Soline u Stonskom polju, sagnuta nad nasadima jagoda Fanita Marlais čisti korov i baca dio oštećenih plodova. Uz nju je prijateljica Anita Budimir, rade spretno i vrijedno:
- Tu je osam tisuća sadnica, a na drugoj njivi još toliko. Prave se stonske jagode mogu očekivati prvog vikenda u svibnju. Uzgajamo voće i povrće, ali je najviše posla oko jagoda: sve je duplo skuplje, puno se ulaže i oko njih teško radi. Stoga ih morati malo poskupiti. U Stonu ih proizvode samo obitelji Žile, Kužumilović i Marlais. Ostali postupno odustaju iako plasman nije problem: rastu vani a ne u plasteniku, slatke su od sunca, čistog zraka i dovoljno vode, prepoznatljive kvalitete. Ne možemo proizvesti koliko možemo prodati.
Ali, traže dosta rada. Stonska obilaznica će pomoći da ih lakše dostavimo kupcima. Većinom su to stari kupci kojima dostava slijedi uz prethodnu narudžbu- priča Fani i naglašava da nakon jagoda slijedi sezona voća i povrća, koje većinom plasira na otoku Korčuli gdje se mnogo cijeni domaći, danas ubrani proizvod a sutra ponuđen na placi.
Između nasada se vide razbacani crveni plodovi, dok su na sadnicama većinom zelene i žutoblijede jagode. Tek pomnim gledanjem uočavamo da su crveni plodovi oštećeni: "načete" su kao da su ih zečevi zubima ili ptice kljunom probile:- U polje uža ući fazan, ali jagode najviše, noću jedu žabe iz okolnih konala! Nemoguće ih je spriječiti- kaže nam i ponosno dodaje kako radi cijela obitelj: suprug, tri kćeri i sin:- Sretna sam jer svi vole raditi i pomagati. Čestojagode zajedno vozimo u grad. Ali, Bože moj: i njih treba nagraditi i dati im dnevnicu! Zaslužili su!