StoryEditorOCM
PelješacSEMINAR I ZAVRŠNA RADIONICA

Stonska kamenica kao suvremeni gastronomski izazov

Piše PSD.
9. lipnja 2017. - 13:07

U utorak, 6. lipnja održan je seminar koji je ujedno i završna radionica projekta Stonska kamenica-suvremeni gastronomski izazov.

U sklopu seminara održano je Međužupanijsko stručno vijeće nastavnika kuharstva, ugostiteljskog posluživanja i voditelja praktične nastave iz četiri dalmatinske županije kako bi rezultati projekta imali održivost kroz nastavu ugostiteljskog kuharstva i posluživanja. Voditeljica projekta-Marija Bazdan goste je upoznala s kamenicama i njihovim uzgojem, a Luka Šimunović je održao prezentaciju o vinima i njihovim sljubljivanjima s jelima.

U međuvremenu se u kabinetu kuharstva pripremala jela od kamenica te su poslužena s odgovarajućim vinima proizvedenim u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Izrađena je „Mala kuharica jela od Stonske kamenice“ uz preporučena vina s prijevodom na engleski jezik koju ćemo ponuditi gospodarstvu. Uvod u „Kuharicu“ je povijesni, znanstveni i kulturološki pristup fenomenu kamenice prožet anegdotama i humorom. Nakon radionice gosti su pošli u posjet Stonu, gdje nas je dočekao gospar Sveto Pejić i gostima objasnio postupak uzgoja i branja soli. Nakon obilaska stonskih zidina, organiziran je posjet obiteljskom uzgajalištu kamenica gdje nas je obitelj Bazdan upoznala sa svim etapama uzgoja kamenica i mušula. Ta naša samonikla kamenica iz Malostonskog zaljeva je uistinu jedinstvena pa je kao takvu želimo dodatno promovirati na tržište na jedan poseban način.

16. travanj 2024 15:36