StoryEditorOCM
PelješacGRADNJA MOSTA STON

Remorker "Storione" i barža "Golia" na domak gradilišta mosta Ston. Uskoro kreće iskrcaj megadizalice, nužne za montažu dijelova Mosta Ston

Piše dv
18. siječnja 2022. - 13:21

Nakon plovidbe duge skoro 20 sati, barža "Golia" koju vuče tegljač, odnosno remorker "Storione", na domaku je cilja. Još samo malo i remorker bi trebao uploviti u Stonski kanal te na privremenom pristanu, u krugu gradilišta "Mosta Ston" pristati kako bi se iskrcale megadizalica i skela koje će se koristiti pri montaži dijelova ovog mosta.

image
Barža s megadizalicom za Most Ston ubrzo stiiže na gradilište
Ivica Trojanović

Riječ je o megadizalici nosivosti 750 tona, bez koje je nemoguće i zamisliti budući iskrcaj dijelova mosta koji već mjesecima, točnije: još od lipnja prošle godine čekaju na transport iz splitskog škvera do Pelješca. Iako su svi dijelovi mosta bili pravovremeno dovršeni, raniji je transport bio nemoguć zbog činjenice da nosivi stupovi budućeg mosta Ston nisu bili dovršeni, kao ni tuneli Polakovica i Supavo koji se nalaze s zapadne, odnosno istočne strane Mosta Ston koji će biti dužine 485 metara.

image
Barža s megadizalicom za Most Ston ubrzo stiiže na gradilište
Ivica Trojanović

Očekuje se kako će iskrcaj megadizalice i skele trajati cijeli dan te da bi, ako to vremenski uvjeti dozvole - a od njih svaki slijedeći potez uveliko ovisi - prvi dijelovi mosta iz splitskog škvera trebali, na isti način, s baržom doploviti koncem ovog tjedna. Valja se nadati kako će vremenski uvjeti dozvoliti montažu: dizanje svakog od dijelova do krune nosača mosta visokog 40 metara ovisit će o vjetru a izvođači teret ne smiju dizati u zrak niti pristupiti montaži u slučaju jačeg vjetra koji čelične dijelove konstrukcije buduće podloge kolnika mogu zanijeti te znatnije oštetiti "krunu", odnosno ležište konstrukcije budućeg mosta.     

06. svibanj 2024 04:41