StoryEditorOCM
PelješacIZBORI NA PELJEŠCU|

Iznenađenja nema - sva četiri načelnika ostala su na svojim pozicijama

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
16. svibnja 2021. - 20:38

Prošle godine se dosadašnji načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić upisao u HDZ i na ove izbore izašao kao HDZ-ov kandidat, pa je bilo zanimljivo vidjeti kako se biračko tijelo postavilo prema toj činjenici.

OREBIĆ

Ančić je prije četiri godine Općinu Orebić ponovo (drugi put) zaposjeo s 1257 glasova za njegovu tadašnju stranku, HSLS, koja je na izbore izašla zajedno s HSS-om, HSP-om i HKS-om. Od ukupno 3791 birača, na izbore je tada izašlo 2223 birača, odnosno nešto više od 58 posto. HDZ mu je sa svojim nositeljem liste bio prvi za petama, ali s tek 588 glasova, pa je Ančić pobijedio u prvom krugu s uvjerljivih 56,52 posto glasova.

U Općinskom vijeću dosad je 7 mjesta bilo povjereno HSLS-HSS-HSP-HKS-u, 4 HDZ-u, 1 kandidacijskoj listi grupe birača Igora Skaramuče, 1 SDP-u i ovogodišnjem 'natjecatelju' za načelnika Goranu Palihniću te 1 kandidacijskoj listi grupe birača Tomislava Jurjevića.

Ančić je tako ove godine krenuo u utrku za načelnika kao kandidat HDZ-a, a dosad je s drugim strankama osvajao mjesto načelnika. Godine 2016. postao je član HSLS-a, pa je dotad nezavisnom načelniku čelnik te stranke poželio dobrodošlicu na izborno-osnivačkoj skupština HSLS-a u veljači te godine u Orebiću. Samo 4 godine kasnije, 2020., prešao je u HDZ, čemu su se stari članovi ove stranke u Orebiću žestoko opirali. Tvrdili su da se Ančić u HDZ upisao falsifikatom, te da je 'već u prošlosti bio član HDZ-a, pa se upisao u HSP Ante Starčevića, zatim u HSLS, pa lani opet u HDZ, što znači da je dva puta izašao na izbore s drugom strankom protiv njih'. Ove je godine krenuo po treći uzastopni mandat, otkad je 2013. s trona načelnika skinuo tada HDZ-ovog Tomislava Jurjevića, koji je ove godine, kao nezavisan, predvodio kandidacijsku listu grupe birača za mjesta u Općinskom vijeću.

Ančiću, koji se za mjesto načelnika kandidirao kao član HDZ-a, uz potporu HSS-a, HSLS-a, HSP-a i HKS-a, jedini je protivnik za mjesto načelnika ove godine bio Goran Palihnić, kandidat grupe birača i dojučerašnji općinski vijećnik.

image
Tomislav Ančić
Bozidar Vukicevic/Cropix

Za članove Općinskog vijeća Općine Orebić, koje je u prošlom sazivu imalo 13 vijećnika, borila se lista Tomislava Ančića, zatim stranka HSU s nositeljem Nikšom Sambrailom; treću listu za Vijeće kandidacijske liste grupe birača predvodio je nositelj Tomislav Jurjević, a četvrtu Goran Palihnić. Tu je i peta kandidacijska lista za izbor članova Općinskog vijeća Orebića, i to SDP-a s nositeljem Draženom Kuriljem. Ne zaboravimo Zaokret – nezavisnu listu koju je predvodio nositelj Robert Barić.

Izlaznost birača bila je do 16.30 sati 44,96 posto. Prema prvim neslužbenim rezultatima, novi načelnik bit će ponovo Tomislav Ančić, koji nam se nije javljao na pozive. Taj podatak dolazi iz suparničkog tabora, a je li zaista točan, saznali smo uskoro. Do 21 sat, kad su objavljeni privremeni rezultati lokalnih izbora Državnog izbornog povjerenstva, Ančić je imao 155, a Palihnić 153 glasa. Obrađena su tek 4 od 11 biračkih mjesta. 

Nakon što je obrađeno 5 biračkih mjesta, Palihnić je prestigao Ančića u glasovima s rezultatom 236:211. Nakon obrađenih 9 od 11 biračkih mjesta, još je povećao svoju prednost - 486 naprema 468 glasova. No, krajnji rezultat ipak je pokazao da Tomislav Ančić ostaje na mjestu načelnika. 

STON

Vedran Antunica (HDZ) i ove se godine natjecao za mjesto načelnika Općine Ston i jurišao na šesti mandat. Njegovi protukandidati bili su Antonio Grubeša iz Domovinskog pokreta te Slobodan Vukotić kao kandidat MOST-a. Njih trojica predvodili su i liste za Općinsko vijeće, uz kandidacijsku listu grupe birača s nositeljem Antoniom Androvićem te listu HNS-SDP nositelja Vedrana Kunice, koji se za mjesto načelnika natjecao i izgubio prije 4 godine.  

Od ukupno 2193 birača u općini Ston 2017. godine, na izbore je izašlo njih 1481. Dotadašnji načelnik iz redova HDZ-a Vedran Antunica 'sašio' je imenjaka i protivnika Vedrana Kunicu s pobjedom u prvom krugu i osvojenih 871 glasom, odnosno 58,77 posto glasova. U Općinskom vijeću 5 je mjesta dobio HDZ, 4 kandidacijska lista grupe birača Vedrana Kunice, 1 HSLS-u i 1 kandidacijskoj listi grupe birača Slobodana Vukotića, koji se za mjesto načelnika natjecao i ove godine.

U Stonu je zabilježena izlaznost birača do 16.30 bila 41,47 posto. Prema našim neslužbenim podacima s terena, dosadašnji načelnik Antunica osvojio je svoj šesti mandat s oko 60 posto glasova birača, što su potvrdili i privremeni rezultati lokalnih izbora Državnog izbornog povjerenstva u 22.15 sati, kada je objavljeno da je osvojio 60,65 posto glasova. Obrađeno je svih 8 biračkih mjesta. 

JANJINA I TRPANJ 

Po sedmi mandat na čelu Općine Janjina krenuo je i HDZ-ov kandidat za načelnika Vlatko Mratović, koji je jedini kandidat u svojoj općini, pa tako osvaja i novi mandat; na koncu ga je osvojio s 202 glasa. Po jednako tako sedmi mandat išao je i HDZ-ov Jakša Franković, dosadašnji načelnik Općine Trpanj, kojemu je protukandidat bio Josip Nesanović, kandidat grupe birača, te Željko Šegetin, kandidat HNS-a i Reformista. Za mjesta u Općinskom vijeću Trpnja natjecala se lista HDZ-a i HSS-a, lista HNS-a i Reformista, kandidacijska lista grupe birača nositeljice Antonije Mirko i kandidacijska lista grupe birača nositelja Iva Žegure.

Izlaznost birača u Janjini bila je u Janjini 35,26, dok je izlaznost u Trpnju do 16.30 sati bila 61,17 posto, što je druga najveća izlaznost u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U Trpnju je dosadašnji načelnik Jakša Franković, prema službenim i privremenim rezultatima lokalnih izbora, osvojio 65,67 posto glasova, a obrađena su 3 od 4 biračka mjesta.

U 21.15 za Trpanj je sve bilo odlučeno - Franković je nakon obrade 4 od 4 biračka mjesta imao 63,90 posto glasova. 

26. travanj 2024 07:59