StoryEditorOCM
PelješacFesta u Stonu

Predstavljamo vam stonske festanjule, gospare Miha Lučića i Antonija Šataru: Jedan svaki dan putuje na posao u Grad, drugi se bavi ljekovitim biljem...

Piše Anđelka Kelava
2. veljače 2024. - 13:38

Proslavu Feste sv. Vlaha u Stonu, u subotu 3. veljače predvodit će umirovljeni kotorski biskup Ilija Janjić.

Festanjuli Miho Lučić i Antonio Šatara s načelnikom općine Vedranom Antunicom i župnikom don Bernardom Plešeom u prigodnom proglasu pozivaju štovatelje sv. Vlaha od Zaton-Dola do Osobljave, od Malog do Velikog mora da zajedno svetkuju svetkovinu sv. Vlaha.

image

Sveti Vlaho Ston

Župa Sv. Vlaha Ston/

Festanjuli zanatlije

Antonio Šatara ne krije kolika mu je čast biti festanjul na stonskoj Festi:

- Velika je to čast i meni i mojoj familiji. Inače smo porijeklom iz Dančanja, ali smo doselili u Mali Ston 1980-tih, kad je otac izgradio kuću. Izabran sam od župe Mali Ston Svetog Antuna Opata. Kod nas se biraju festanjuli tako da je jedan iz Stona, a drugi iz Malog Stona - laže nam ovaj elektrotehničar za telekomunikacije koji sa suprugom vodi OPG za proizvodnju ljekovitog bilja.

-Treba napomenuti da je razlika između Stona i Dubrovnika da u Stonu svi sudjeluju u procesiju. Obiđe se cijeli Ston, dolaze barjaci iz susjednih mjesta, pravilo je tako da ljudi idu za barjacima iz njihovog mjesta. Pripreme teku, pomažemo svećeniku i crkvenarima u pripremi cijele feste, kitimo crkvu, nosimo proglase po susjednim mjestima, lijepimo plakate i pazimo da sve prođe u redu - ističe festanjul Antonio.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Njegov kolega po dužnosti, Miho Lučić, zaposlenik je Vodovoda u Dubrovniku i svakodnevno putuje na relaciji Ston-Dubrovnik:

- Radno mjesto mi je u Stonu, imam dvoje djece sina i kćer. Otac sa mnom živi, cijela obitelj mi je u Stonu, svi su presretni zbog časti koja mi je ukazana. U pripremi Feste obojica pomažemo svećeniku, kao desna smo mu ruka. U mojoj obitelji se uvijek slavio sveti Vlaho, brat mi je Vlaho, on je pomorac, živi s obitelji u Dubrovniku, a ja sam sačuvao tradiciju i ostao na kući - govori Miho kojemu nije teško svaki dan putovati u Dubrovnik i natrag, 110 kilometara:

- Navikneš se, navika je čudo. A ja ne mogu bez mog Stona, volim ga i gotovo - Ističe festanjul o blagdanu koji Stonjanima toliko znači.

Blagoslov svijeća

A kako i ne bi, na Kandeloru je Dan općine, otvaranje Feste, puštanje golubica, dizanje svečevog barjaka kao u Dubrovniku, procesija je oko cijelog grada, svi sudjeluju, nitko ne stoji i ne gleda. Ide se oko cijelog grada, okupe se vjernici s Pelješca, iz Primorja.....Sve je isto kao u Gradu, samo u manjem broju.

- Počuj sveti Vlaho i ovaj sadašnji ‘molitve naše glas’. Počuj taj eho koji u ovoj Godini molitve, odjekuje i do tebe dopire od svih nas te nas kao ‘hodočasnike nade’ sigurnim putem povedi i u mirne luke dovedi, pa makar i virtualnim stazama do vrata Petrova grada, da putevima vjere, nade i ljubavi nastavimo i da sigurno i radosno prođemo kroz zlatna vrata onostranosti, kroz koja si ti već odavno prošao, piše u čestitki koju pronose stonski festanjuli.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Svečana misa na Dan svetog Vlaha, 3. veljače bit će slavljena u 10 sati u crkvi sv. Vlaha u Stonu. Nakon mise slijedi procesija, izvijanje barjaka pred crkvom i grličanje. Trodnevnu duhovnu pripravu predvodio je fra Ivan Marić. U petak 2. veljače na Svijećnicu program otvaranja Feste počinje u 16 sati blagoslovom svijeća.

image

Festanjuli s župnikom Stona don Bernardom Plešeom

Tonći Plazibat/Cropix
image

Sveti Vlaho Ston

Župa Sv. Vlaha Ston/
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
01. svibanj 2024 00:59