StoryEditor
PelješacHELIKOPTER DONOSI VODU

Požar na Pelješcu lokaliziran, ali vatrogasci su oprezni - na sv. Iliji lako dođe do katastrofe

Piše DV
24. kolovoza 2019. - 16:10
Nakon uspješnog gašenja požara na području Sućuraja na otoku Hvaru, jedan od Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen je na novo požarište u naselju Lovište, na poluotoku Pelješcu.

- Upravo smo se prije dvadesetak minuta popeli na sam vrh vrlo nepristupačnog terena na području Lovišta, na Pelješcu. Požar je lokaliziran ali ne i u potpunosti ugašen, a svi znamo što je sv. Ilija i kako se ovdje lako dogodi katastrofa. Nažalost, takvog iskustva imamo. S Divlja je krenuo helikopter koji će s dvije kruške donijeti vodu, teško ju je dopremiti kopnom. Oprezni smo, ostat ćemo cijelu noć iz predostrožnosti - kaže Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik nešto prije 14 sati.

Uzrok službeno još nije poznat, ali pretpostavka vatrogasaca je kako je do požara došlo uslijed udara groma. 

Kako javljaju iz MORH-a, kapetan posade Canadaira i zamjenik zapovjednika Protupožarne eskadrile koji je sudjelovao u gašenju požara na Hvaru, bojnik Darko Kučej kazao je kako su požar uspjeli lokalizirati u kratkom vremenu.

„Došli smo na požarište u samom začetku te smo brzo zaustavili njegovo napredovanje. Uzrok izbijanja vjerojatno je udar munje jer je na tom području bilo nevrijeme. Jedan od Canadaira nastavio je izviđati područje prema jugu i to se pokazalo opravdanim jer je također u ranoj fazi otkriven novi požar na Pelješcu te se nadamo kako će posada i ovaj požar uspješno ugasiti“, iznio je bojnik Kučej.

Ovo je 33. požar od početka ovogodišnje protupožarne sezone na kojem su angažirane zračne protupožarne požara (20 u Šibensko-kninskoj, po četiri u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji), dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 182 pripadnika.
loading...

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 20:12