StoryEditorOCM
PelješacPOGLED OD MILIJUN DOLARA

Pogledajte predivan video s vrha Svetog Ilije na Pelješcu. Osjetit ćete djelić užitka orebićkih planinara nakon prvomajske proslave!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
4. svibnja 2022. - 21:33

Orebićko planinarsko društvo ponovo se aktiviralo, pa je tako nastavilo i tradicionalni prvomajski uspon na Svetog Iliju, gdje se u prvoj kućici vazda kuhao grah za ekipu na ovaj dan.

Predivna priroda, igre i druženje uvijek su privlačile i staro i mlado da se pridruže usponu, a ove nedjelje poslužilo ih je, srećom, i lijepo vrijeme.

– Nastavili smo s tradicionalnom užancom spremanja graha, bilo je stvarno bogato, imali smo 190 podijeljenih porcija – kaže predsjednica Planinarskog društva 'Sveti Ilija' Lidia Starašinić. – Netko je donio svoju hranu jer su vegetarijanci, netko je gradelao, u svakom slučaju, bilo je krasno. Ugodna atmosfera! Sudjelovali su planinari od najmanjih do najstarijih, a bilo je i puno ljubimaca. Trebalo je oguliti dva kila česna i mrkve, a nikoga nisi trebao zvati da pomogne - svi su se priključili. 

- Nas pet je išlo ranije za pomoći ekipi koja je ostala na Iliji da ujutro rano nalože vatru. Bilo je dvjestotinjak ljudi. Ovaj tradicionalni uspon traje otkad je društva, od 1998. godine – govori Lidia i zahvaljuje svim članovima i volonterima koji su pomogli, uz želju da se vide i dogodine!

Nakon dobrog objeda i igara na ledini, dio planinara uputio se na sat i pol vremena udaljeni vrh Svetog Ilije, odakle je Karmen Poljak Ančić snimila prekrasan video s 'pogledom od milijun dolara'. 

Društvo je osnovano 1998. godine, iako tradicija planinarenja i uspona na najviše pelješko brdo visoko 961 metar datira još s početka 20. stoljeća

27. travanj 2024 18:35