StoryEditorOCM
PelješacFOTO/VIDEO

Pelješac je ne tako davno bio carstvo kristala: U Trpnju su brusili čaše, vaze i pepeljare vrhunske kvalitete

Piše DV
27. kolovoza 2022. - 11:08

Facebook grupa ‘Dubrovnik nekad‘ otkrila je danas slabo poznatu priču o brusionici kristala koja je 1988. godine svečano otvorena u Trpnju.

Bila je dijelom pogona iz Ploča, kojoj je bazna tvornica bila u Samoboru. Pogonu u Trpnju dolazio je poluproizvod koji su oni dorađivali, odnosno ukrašavali, podsjeća administrator grupe Ivo Batričević.

image

Djelić asortimana bruzsionice kristala u Trpnju

Dubrovnik nekad/ FB

- Tih 80-tih godina Trpanj je imao hotel, tvornicu sardina, đački dom, benzinsku pumpu, policijsku postaju, robnu kuću, sedam odmarališta i deset tisuća turista po danu u punoj ljetnoj sezoni. Znači, tvornica u Trpnju je bila brusionica kristala i to pogona u Pločama, a ustvari je bazna tvornica bila u Samoboru. Na gotovom proizvodu je naljepnica samo Kristal Sombor, a kristal ne bi bio lijep bez dobrog i stručnog brušenja, a ono se događalo u Trpnju - navodi Batričević.

Napominje kako su se samo na tri mjesta u bivšoj državi tih godina izrađivali kvalitetni proizvodi od kristala ručnim brušenjem. Rogaška, Samobor i Zaječar. Brusili su sve vrste čaša, vaza, pepeljara ...

 

05. svibanj 2024 18:06