StoryEditorOCM
PelješacČESTITKA IZ STONA U POVODU FESTE SV.VLAHA

Odvažimo se i uputimo novom cestom i ne samo od mosta Pelješkog do Broca nego sve do tamo gdje nas sv. Vlaho svake godine okuplja pod svoje okrilje

Piše dv
24. siječnja 2023. - 11:50

Festu sv. Vlaha "ka dohodi jednom na godište", uvijek slavimo u sjecištu naše čežnje da nam "prošlosti slavne ožive dni", promatranja i promišljanja o onom što nas okružuje kao i naše zagledanosti u budućnost.

Sv. Vlaho, taj starac mudri, kojeg odanost i nesalomljiva vjernost, sve do mučeništva krasi, most je koji nam stoljećima povezuje stvarnosti ove i u njima sve važno što je, vjeru i tradiciju, univerzalno i lokalno, sakralno i svjetovno.

Ovogodišnju festu Sv. Vlaha slavimo u ponešto izmijenjenom krajobrazu. Plitki morski zaljev smješten između dva šumovita obronka, premošten je i sa svijetom ga sada povezuju most i dva tunela. Strojevi koji još uvijek rade na pristupnim cestama, svojom bukom štošta nam govore.

Kroz tu prizmu promatrajmo i naš duhovni krajobraz, te buci svjetovnoj unatoč, osluhnimo što nam to sv. Vlaho danas kroz zbivanja ova "premošćuje" i poručuje.

Poziva nas da se uzdignemo iznad pličina mlakosti i nesigurnosti svoje, da premostimo dubine tolikih pitanja neodgovorenih što u nama sumnje i šumove stvara, te da zadivljeno promatramo bistrinu i širinu obzora kojeg nam samo vjera, "koja i brda premješta" jasnoćom otvara. Poziva nas da se odvažimo i uputimo tom cestom novom, tropletom vjere, nade i ljubavi trasiranom. I ne samo od mosta Pelješkog do Broca, nego i dalje, puno dalje, kroz tunele, vijaduktima preko gora i mostovima poviše mora, sve do tamo gdje nas sv. Vlaho svake godine, u zajedništvu vjernosti Bogu, obiteljima našim i domovini nam dragoj, pa tako i godine ove, sa svih strana svijeta i mora dalekih okuplja pod okrilje svoje.

Svima u domovini Hrvatskoj, pomorcima, iseljenicima, prijateljima diljem svijeta koji ljubomorno njeguju odanost Bogu i domovini, te mole zaštitu sv. Vlaha, biskupa mučenika i našeg dragog Parca, od srca želimo obilje Božjeg blagoslova.

Na dobro vam došla Festa svetog Vlaha!

              Festanjuli: g. Ivo Pavić                                      ing. Vedran Antunica, načelnik

                                     g. Zoran Korač                                don Bernardo Pleše, župnik

31. ožujak 2023 05:31