StoryEditorOCM
Pelješachumanitarna akcija

"Noć starog Orebića": Posjetitelji će uživati u pelješkim vinima i delicijama uz nastup klape HRM-a Sveti Juraj

Piše Stanislav Soldo
21. srpnja 2023. - 13:40

Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" nastupiti će u subotu navečer na humanitarno-zabavnoj manifestaciji "Noć starog Orebića". Riječ je o scensko-glazbenom i kulinarskom događaju humanitarnog karaktera kojega organizira Lika protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet i Turistička zajednica Orebića. Prikupljena sredstva namijenjena su za nabavku kolonoskopa i gastroskopa za potrebe Doma zdravlja na Korčuli, čija je vrijednost procijenjena na oko 60 tisuća Eura.

Ova manifestacija vraća nas u povijest u 1875 godinu kada je austrougarski car Franjo Josip s obitelji i pratnjom posjetio Orebić kako bi otvorio novo brodogradilište.

Manifestacija započinje u subotu od 19:30 na orebićkom trajektnom pristaništu i na jednu noć sve posjetitelje vraća u vrijeme cara Franje Josipa i carice Sissi kada je Orebić bio jedno od najjačih pomorskih središta Europe.

Posjetitelji će uživati u kostimima iz tog vremena, vrhunskim pelješkim vinima te lokalnim delicijama koje će pripremiti vrijedne ruke žena Lige protiv raka u suradnji s općinom Orebić te Turističkom zajednicom Orebića.

Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" je osnovana je 12. siječnja 2001. godine u Raketnoj bazi HRM-a u Žrnovnici na inicijativu mons. Josipa Šantića, generalnog vikara vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj, a s ciljem predstavljanja Oružanih snaga RH na međunarodnom susretu vojski svijeta u Lourdesu. Prvi javni nastup mornarička klapa iz Splita je imala u Bazilici Pia X na svečanosti otvaranja međunarodnog susreta vojski svijeta 18. svibnja 2001 na kojem je sudjelovalo više od 40 zemalja svijeta. U 22. godine svoga djelovanja klapa HRM-a je nastupala diljem domovine i svijeta (po svim meridijanima i paralelama) stekavši status jedinstvenog branda hrvatskog naroda u zemlji i svijetu.

Od brojnih nastupa izvan domovine Italija, Njemačka, Poljska, Belgija, Mađarska, Francuska, Austrija,Češka Slovenija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Kina, Canada i SAD posebno je zapažen njihov nastup povodom ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije 1.07.2013, kada je klapa Sveti Juraj nastupila na svečanosti podizanja hrvatskog stijega ispred zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu, kao i na svečanosti u Vijeću Europe u Bruxellesu.

Danas klapa djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske i prvenstveno je obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim zadaćama MORH-a, državnih institucija Republike Hrvatske, kulturnih manifestacija, Katoličke crkve u Hrvata, braniteljskih udruga. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. Zapovjednik klape je stožerni narednik Marko Bralić.

03. svibanj 2024 06:40