StoryEditorOCM
PelješacStigla iz Slovenije

Najstarija loza na svijetu "Stara trta" posađena na Pelješcu

Piše Stanislav Soldo
22. travnja 2023. - 21:12
U Muzeju vinogradarstva i vinarstva u Putnikoviću na Pelješcu upriličena je sadnja sadnice Stare trte iz Maribora, najstarije vinove loze na svijetu. Na fotografiji: Vedran Antunica i Nikola DobroslavićTonci Plazibat/Cropix

Najstarija loza na svijetu " Stara trta" zasađena je u Putnikovićima, kolijevki pelješkog vinarstva i vinogradarstva. Lozu je simbolično posadio župan Dubrovačko-neretvanski, Nikola Dobroslavić. Vješto je motikom zagrnuo baš kako su to nekada radili stari Pelješčani.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje koji se i ove godine obilježava pod krilaticom "Investiraj u naš planet", Poljoprivredna zadruga Putniković u svom Muzeju vinogradarstva i vinarstva zasadila je reznice najstarije loze na svijetu. Ovom aktivnošću namjera je ukazati na dugu povijest međusobnog odnosa između prirode i kulture- čovjeka, u kreiraju kulturnog krajobraza, vinograda i suhozida, koji u našoj tradiciji odražavaju najbolje primjere održivosti i podjednakog vrednovanja prirodnih i kulturno-povijesnih sastavnica. Sadnica Stare trte upotpunila bogati postav Muzeja vinogradarstva i vinarstva – Putniković. Stara trta, odnosno modra kavčina iz Maribora, broji više od 400 godina, a njezina starost utvrđena je 1972. god. metodom inkrementalnog datiranja i brojanja godova. Na 44. "Tradicionalnom rezu najstarejše trte" u Mariboru, Poljoprivredna zadruga Putniković dobila je čast da zasadi reznicu Stare trte ispred Muzeja vinogradarstva i vinarstva.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Vjeruje se da je prva Stara trta posađena krajem srednjeg vijeka, kada su Maribor opsjedali Turci. Preživjela je sve žestoke borbe između osvajača i branitelja grada, jer je Kuća stare trte na kojoj se nalazi i dan danas, bila dijelom gradskih zidina. Ona je sada pretvorena u suvremenu vinoteku i muzej vina. U njezinu čast u tom se gradu odvijaju i razne manifestacija za vrijeme orezivanja, Martinja, a Festival Stare trte jedan je od najvažnijih vinskih i kulinarskih događaja u toj regiji.

Trs Stare trte prosječno urodi sa 100 do 150 grozdova s prinosom od 33 do 55 kilograma. Oni najveći zabilježeni su 1991. godine kada je ubrano 180 grozdova teških 67 kg, a najteži je iznosio jedan kilogram. Od ovoga grožđa Fakultet za poljoprivredu i znanosti o biosustavu Sveučilišta u Mariboru godišnje proizvede oko 30 litara ekskluzivnog vina.

Stara trta je vrijedan živi izložak, star oko 400 godina, koji je obogatio Muzej vinogradarstva i vinarstva u Putnikovićima.

Spomenik je to lozi, vinogradarstvu i vinarstvu, rečeno je u Putnikovićima.

image

Nikola Mirošević

Tonci Plazibat/Cropix

O povijesti Stare trte ovom prigodom su govorili su profesor Nikola Mirošević i Želimir Bašić iz Zadružnog saveza Dalmacije.

- Na području Maribora veliki broj stanovnika još u 17 stoljeća bavio se vinogradarstvom i živo od proizvodnje vina, kazao je Želimir Bašić.

image

Želimir Bašić

Tonci Plazibat/Cropix

Na svečanosti su bili, župan Dubrovačko-neretvanski, Nikola Dobroslavić, načelnici peljeških općina, zadrugari Poljoprivredne zadruge Putniković, predstavnici Zadružnog saveza Dalmacije, Želimir Bašić i Lordan Ljubenkov te vinari sa Pelješca. PZ Putniković, osnovana je 1911 godine i broji 126 zadrugara, primjer je zadrugarstva i udruživanja lokalnih vinogradara upravo kako je praksa u zemljama Europske unije. Zadrugu u Putnikovićima dugi niz godina uspješno je vodio Jozo Rabušić a od prošle godine vodi je Ivo Đuračić.

Božji blagoslov zasađenoj Staroj trti ali i pelješkim vinogradima i vinogradarima podijelio je župnik Putnikovića, don Mato Puljić.

image
Tonci Plazibat/Cropix
07. svibanj 2024 19:59