StoryEditorOCM
Pelješacna kraju 2022.

Načelnik Općine Ston Vedran Antunica: Osobno mogu biti zadovoljan, ali uvijek može biti bolje

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
31. prosinca 2022. - 16:20

Načelnik Općine Ston Vedran Antunica rezimirao je proteklu godinu i govorio o predstojećoj:

- Ono što je za nas bilo najznačajnije, ali i za cijelu Hrvatsku, jest otvaranje Pelješkog mosta. Bročanska obilaznica će se uskoro spojiti, za mjesec-dva dana - rekao je Antunica.

- Ove je godine bilo dosta značajnih infrastrukturnih zahvata, voda za Zamaslinu, Zaton Doli se projektira, vodosprema Dančanje-Putnikovići spojit će se s vodovodnom mrežom. To su značajni zahvati koji su koštali nekoliko desetina milijuna kuna. U Putnikovićima se gradi moderni Vatrogasni dom. Investicija je to vrijedna gotovo osam milijuna kuna, sufinancirana iz Programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede i sredstvima Općine Ston.

Treba nam potpora države

- Uredilo se groblje u Hodilju i Luci, sanirana je obala u Zamaslini, napravljeno je dosta manjih komunalnih zahvata. Osobno mogu biti zadovoljan, ali da može uvijek biti bolje, može - istaknuo je načelnik Antunica.

- U 2023. godini planiramo dosta projekata financijski zahtjevnih za općinu. Projektirat ćemo daljnji nastavak vodovodne mreže prema Zaton Dolima i prema Brijesti, imamo u planu nekoliko projekata za koje pripremamo dokumentaciju i aplicirat ćemo ih na EU sredstva. Moja osobna želja je bila da riješimo građevinsku dozvolu za sportsku dvoranu u Stonu. Za taj projekt nam nedostaje novac jer nismo sposobni sami to odraditi, nego samo uz potporu države. Naselja koja još nemaju vodu nastojat ćemo vodoopskrbiti bušotinama jer ćemo samo na taj način zadržati život na tim područjima. Ima milijardu tih sitnica koje svaki dan treba rješavati, kao što je cesta prema Brocama koja je većim dijelom devastirana teškim kamionima koji su prenijeli tisuće kubika materijala.

- Što se tiče uspinjače, napravili smo prvi korak, a naš prostorni plan bi trebao biti brzo usvojen. Imali smo ponovljenu javnu raspravu, plan je gotov i samo čekamo mišljenja i primjedbe javno-pravnih tijela. Prostorni plan je dosta kompliciran i zahtjevan za donošenje, ta bi procedura trebala biti jednostavnija. Ne mislim samo na žičaru, nego je na ovakvim prostorima dosta komplicirano realizirati prostorno-plansku dokumentaciju - istaknuo je Vedran Antunica.

26. travanj 2024 10:20