StoryEditorOCM
PelješacAKTERI U NEVJERICI

Mrijestilište kamenica razljutio stonske školjkare: ‘Sramota! Stalno se pozivaju na nas, a nitko nam ništa ne govori!‘ Sveučilište i Županija: Uzgajivači su itekako upoznati s projektom

Piše Gabrijela Bijelić
5. ožujka 2022. - 11:51

- Ništa o tome ne znam. Pročitala sam informaciju sinoć na portalu. Niti je nas uzgajivače itko zvao, niti smo imali ikakvog doticaja s tim projektom kao udruga ili pojedinci. Sramota je da nisu kontaktirali ovako važan gospodarski sektor ili barem starije i iskusnije školjkare koji bi imali što reći na temu mrijestilišta kamenica – rezignirano je predsjednica Udruge Stonski školjkari Marija Radić komentirala objavu Dubrovačko-neretvanske županije o nastavku projekta Argos kojim će se uspostaviti mrijestilište za kamenice u Malostonskom zaljevu. Projekt je predstavljen kao dio zajedničkog upravljanja aktivnostima održivog ribarstva i akvakulture za zaštitu morskih resursa Jadranskog mora u kojima sudjeluju hrvatski i talijanski partneri.

image
Marija Radić, predsjednica Udruge Stonski školjkari
Cropix

- Osim ulaganja u laboratorij za mrijestilište na Bistrini, projektom je predviđena izrada zajedničkih stručnih studija kojima će se unaprijediti sektor akvakulture i ribarstva u Jadranu. Na sastanku predstavnika Primorsko-goranske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije dogovorena je izrada zajedničkog završnog dokumenta koji će objediniti sve tri županije i biti usklađen s talijanskim partnerima – izvijestili su iz Županije.

Malostonske školjkare iznenadio je, kažu, i dio vijesti u kojem stoji kako je provedba projekta započela još u travnju pandemijske 2020. godine, a završetak se očekuje sredinom 2023. godine. Iz Županije su dodali i kako predstoji raspisivanje javne nabave za specijaliziranu laboratorijsku opremu koja će znanstvenicima sa Sveučilišta u Dubrovniku koristiti za proučavanje i razvijanje metoda mriještenja europske plosnate kamenice korisnih lokalnim školjkarima. No, potonji negoduju jer 'žive u neznanju'.

- Istina je, znamo malo ili ništa o projektu jer sveučilišni Odjel za akvakulturu ima izuzetno lošu komunikaciju sa školjkarima. Apelirali smo više puta na njih, predlagali da nas barem jednom u pola godine izvijeste što rade oko kamenica, da zajednički nekako uskladimo aktivnosti, no nije bilo sluha. Loše je kad se osjećaš van svega, a netko se cijelo vrijeme poziva na tebe i govori da radi za tvoje bolje, negoduje voditelj projekta zaštite malostonske kamenice Vedran Kunica.

image
Malostonska uzgajališta
Bozo Radic/cropix

Voditelj Laboratorija za marikulturu doc.dr. sc. Kruno Bonačić na na temu mrjestilišta školjkaša koji se planira uspostaviti u sklopu projekta ARGOS odgovara:

- Odjel za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku nije partner na projektu ARGOS, već je to Dubrovačko-neretvanska županija. Međutim, Županija će kroz jednu od aktivnosti projekta financirati nabavu opreme za uspostavu mrjestilišta školjkaša u sklopu prostora Laboratorija za marikulturu Sveučilišta u Dubrovniku koji se nalazi u uvali Bistrina. Uspostava mrjestilišta školjkaša, s naglaskom na europsku plosnatu kamenicu, je među ciljevima strategije Sveučilišta u Dubrovniku i Nacionalne strategije razvoja akvakulture u RH te se već dugo vremena razgovara o ovoj temi, a s čime su upoznati i školjkari u više navrata. Raniji projektni prijedlozi kojima se pokušavao ostvariti ovaj cilj nisu prihvaćeni i izuzetno je važno što će se kroz projekt ARGOS ovaj cilj konačno realizirati. Marikultura je važna djelatnost u našoj županiji koju Sveučilište u Dubrovniku u potpunosti podržava te će i dalje biti na raspolaganju svim zainteresiranim uzgajivačima za savjetovanje, zajedničke projekte i svaki oblik suradnje. - ističe Bonačić.

image
Kamenice
Cropix

Na naš upit o problemima u komunikaciji s lokalnom zajednicom, iz Dubrovačko-neretvanske županije odgovaraju:

- Kao što je i navedeno u objavljenoj informaciji, završetak radova i opremanje laboratorija za proučavanje kamenica i mrijestilište, uz pretpostavku da će procedura javne nabave i zahtjev za nabavu specijalizirane opreme ići po planu, očekuje se do sredine sljedeće godine. U projektu sudjeluju 13 partnera uz Italije i Hrvatske, a vrijednost cjelokupnog projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju je 425.000 eura.

U okviru Sveučilišta u Dubrovniku na Bistrini će se kroz projekt ARGOS uspostaviti laboratorij i mrijestilište sa specijaliziranom opremom koja će služiti u znanstvene svrhe. Uspostava mrijestilišta za kamenice i njegovo korištenje u znanstveno-istraživačke svrhe od strane Sveučilišta u Dubrovniku, može značajno doprinijeti kvaliteti trenutačnog stanja i daljnjem razvoju školjkarstva u Malostonskom zaljevu – poručuju iz najjužnije županije.

19. travanj 2024 05:03