StoryEditorOCM
PelješacKABLIRANJE POLUOTOKA

Iz HEP-a reagirali na pritužbe Pelješčana, poručuju kako su radovi državnog interesa. Evo što kažu o rokovima

Piše Ahmet Kalajdžić
7. lipnja 2024. - 21:31

Aktualni radovi kabliranja na poluotoku Pelješcu “dio su projekta ”Elektroenergetske građevine za napajanje mosta Kopno-Pelješac i dugoročni elektroenergetski razvoj poluotoka Pelješca“ koji je uvršten na listu strateških investicijskih projekta Republike Hrvatske. Projekt vrijedan 13 milijuna eura provodi HEP-Operator distribucijskog sustava, a rok za realizaciju ugovorenih radova je dvije godine”.

image

Radovi na Pelješkoj cesti u mjestu Drače

Ahmet Kalajdžić/

Odgovor je to Hrvatske elektroprivrede na naš novinarski upit o tijeku radova uslijed kojih povremeno dolazi do zastoja u odvijanju cestovnog porometa duž prometnica na poluotoku Pelješcu, posebnu uz državnu cestu D-414, poznatiju kao Pelješka cesta. Reakcije Pelješčana na odvijanje radova koji su zašli u turističku sezonu objavili smo jučer u članku “Tradicionalno ‘probijen‘ rok, kopa se uz turističke gužve. Načelnik Janjine razočaran i tvrdi da se moglo i drugačije”, da bi iz odgovora HEP-ove Službe za odnose s javnoću doznali kako se projekt sastoji od sljedećih dionica: TS (tragostanica) Janjina– TS Tunel Kamenice, TS Janjina– TS Dančanje, TS Ston– TS Tunel Supava, TS Ston- TS Dančanje, TS Dančanje- TS Brijesta i TS Broce– TS Kobaš te da obuhvaća približno 60 kilometara kabelskih kanala uz postavljanje 100 km elektroenergetskih vodova, odnosno 300 km kabela:

image

Radovi na Pelješkoj cesti u mjestu Drače

Ahmet Kalajdžić/

-Do sada, što znači u razdoblju od sedam mjeseci od ukupno ugovorena 24 mjeseca, realizirana je izgradnja 22 km kabelskog kanala odnosno gotovo 37 posto planiranih radova. Stoga ne stoji tvrdnja o nepoštivanju i probijanju ugovornih rokova, naprotiv radovi se izvode brže od planiranoga. Rok za izgradnju kabelskog raspleta istječe krajem sljedeće godine- ističe se u odgovoru HEP-a koji se osvrnuo i na primjedbe o radovima tijekom turističke sezone:

image

Radovi na Pelješkoj cesti u mjestu Drače

Ahmet Kalajdžić/

-Zakonom o gradnji zabrana radova tijekom turističke sezone ne odnosi se na građevine za koje je odlukom Vlade RH i zakonom utvrđen interes Republike Hrvatske. Ipak, uvažavajući interese lokalne zajednice, HEP ODS u intenzivnoj komunikaciji i suradnji s jedinicama lokalne samouprave, Hrvatskim cestama i županijskom upravom za ceste, dinamiku radova i trase izvođenja utvrđuje na način da se pokuša minimalno utjecati na promet, život naših sugrađana i uspješnost nadolazeće turističke sezone. Svi sudionici u gradnji maksimalno se trude da se radovi na svim bitnim prometnim pravcima završe u najkraćem mogućem roku, a da se u samoj sezoni obavljaju radovi samo na onim lokacijama gdje će imati minimalni utjecaj na odvijanje prometa i same turističke djelatnosti. Sukladno tome, radove na državnoj cesti planiramo završiti do početka glavne turističke sezone. Probleme koje iznose stanovnici Pelješca nastoje se ublažiti tako da upravitelji cesta osiguravaju alternativne prometne pravce.

image

Radovi na Pelješkoj cesti u mjestu Drače

Ahmet Kalajdžić/

Zbog sigurnosti naših građana i gostiju apeliramo na sve sudionike u prometu da se pridržavaju privremene prometne signalizacije na gradilištima, a Pelješčane molimo za razumijevanje i strpljenje jer će projekt značajno doprinijeti sigurnosti opskrbe električnom energijom, povećanju kvalitete života i razvoju lokalne zajednice.

08. lipanj 2024 13:03