StoryEditorOCM
PelješacSvi krenuli put Pelješca

FOTO/VIDEO Brijesta je premala za sve one koji su došli kušati malostonsku kamenicu, automobili parkirani i dva kilometra od mjesta

Piše dv
18. ožujka 2023. - 13:29

Pelješac je danas postao županijsko gastro odredište koje se ne zaobilazi. U Brijesti u Malostonskom zaljevu do kasno poslijepodne održava se manifestacija Dan malostonske kamenice. Ljubitelji ove morske delicije došli su na svoje i došli u velikom broju. Naime, Brijesta je premala za sve one koji su došli uživati u morskom specijalitetu. Mnogi su automobile ostavili parkirane i na dva kilometra od mjesta. Uz žitelje Županije, dosta je Splićana i Šibenčana ali i posjetitelja iz susjedne BiH. Prelijepo vrijeme koje ide na ruku ovom posebnom pelješkom danu, neki su iskoristili pa su se prije degustacije kamenica tek izvađenih iz mora i to za euro po komadu, okušali u pronalaženju kuka i šparoga. 

image

Kamenice - Brijesta

Božo Radić/cropix/

Valja spomenuti kako je upravo oko blagdana sv. Josipa, točnije tijekom ožujka, gurmanima omiljena školjka najpunija i najukusnija, reklo bi se u punom je sjaju. 

image

Dani kamenica Brijesta

Božo Radić/cropix/

Pripremljen je i bogat program. Uz klapsku pjesmu, stonski školjkari došli su svojim brodovima, pelješki vinari s vrhunskim vinima. Udruga Liga protiv raka, ogranak Pelješac, organizira humanitarnu prodaju lokalnih slastica. Udruga Djeca Pelješca pripremila je slane i slatke pogače, gulaš od sipe s purom, te pečene srdele. Ića i pića u izobilju. No, ne bi trebalo pretjerivati, pametnije je oprezno i umjereno. Kamenice nije preporučeno jesti natašte ili ih konzumirati s većim količinama alkohola, a ne treba zaboraviti kako je kamenica i afrodizijak.

Brijesta je danas središte gastronomije, posječenost je odlična, a malostonski školjkari uvjeravaju kako kamenica ima dovoljno za svih.

19. travanj 2024 06:50