StoryEditorOCM
PelješacIZNAD TRSTENIKA |

DIVLJAŠTVO NA PELJEŠCU Čekićima stučen spomenik na kojem su i imena 96 žrtava koje su pobili njemački vojnici divizije "Prinz Eugen"

Piše Anita Belak Krile/SD
29. kolovoza 2021. - 10:42

Ovoga je ljeta poluotok Pelješac top destinacija čije netaknute prirodne ljepote krase brojne Instagram profile, a o njemu govore i političari i turisti. No nažalost ima i sramotnih slika kojih bi se posramilo svako uređeno društvo.

Pelješac se tako diči velebnim mostom, ali se itekako ima i čega sramiti. Na Facebook stranici 'Peljesac hiking', tako je objavljen video koji s jedne strane prikazuje prekrasnu pelješku panoramu iznad Trstenika u blizini općine Orebić, a s druge divljaštvo i nemar: otučeni spomenik na kojem su uklesana imena stotine žrtva fašističkog terora s područja cijelog Pelješca. Uz imena su napisana i mjesta odakle su ubijeni, a među njima ima i žena i djece, piše Slobodna Dalmacija.

Mnogi koji se voze pelješkom cestom zastaju upravo na ovom mjestu, na platou Tabor, ponajljepšem pelješkom vidikovcu s kojeg puca pogled prema Trsteniku, otocima i otvorenom moru. Tu se nalazi spomenik koji je potpuno zapušten i devastiran.

"Sramota i za općinu i policiju koji ne reagiraju na ovo, a upoznati su sa ovime na vrijeme pa su mogli bar spriječiti daljnje rušenje - zgraža se mještanka. Da postoje nadzorne kamera ovaj spomenik sigurno ovako ne bi izgledao.

Na tom platou domaći su znali susresti i goste iz Njemačke koji su palili svijeće svojima i njihovim neprijateljima, dok neki naši divljaci čekićima razbijaju vlastitu prošlost.

Evo pogledajte video snimak koji je danas napravljen i uz koji stoji:

„Samo u dva dana, u listopada davne 1943., na poluotoku Pelješcu njemački vojnici Sedme SS divizije "Prinz Eugen" pobili su 96 civila čija su imena uklesana u ovom spomeniku. Prije Nijemaca preko poluotoka je prohujalo sedam fašističkih ekspedicija... Talijanski fašisti su na poluotoku formirali talački logor u Janjini koji je kao takav bio unikatan u Drugom svjetskom ratu... Danas imamo imbecile koji ruše ovakve spomenike na sramotu svakog onog čije prezime se nalazi na samom spomeniku.

Što radi država po ovom pitanju? Ovo je žalosno – ljuti se snimatelj videa, dok pratitelji na Facebooku prozivaju općinu Orebić i pitaju „zašto ništa ne poduzima protiv domaćeg ISIL-a koji ruši spomenike“

"... U situaciji kada je svaka klupa u naseljenom mjestu nadzirana kamerom, da se ovakva sramota dogodi...Koliko se časnih i nevinih ljudi prevrće po grobovima! Sramota države! Pljujemo po svome!" - jedan je od komentara ispod objavljene video snimke.

"Sramota od Boga i od svita! Macama po spomeniku!!! Jedino bi skrnavljenje grobova žrtava fašista i nacista bilo gore od ovoga. Pogledajmo uništavaju li Talijani svoje spomenike, bili oni carevima, demokratima, diktatorima, papama, fašistima ili partizanima. Civilizacija odlazi od nas i gasi svitlo, ogorčen je drugi, donosi Slobodna Dalmacija.

"Idioti pišaju po vlastitim precima i po vlastitom identitetu.Toliko su se nesretnici pogubili da misle da se time dokazuju - ljute se u komentarima na društvenim mrežama.

26. travanj 2024 16:42