StoryEditorOCM
PelješacPLOVITI SE OČITO NE MORA

Čim malo zapuše, Mljećani odsječeni! Načelnik Market čak i po bonaci morao intervenirati da bi trajekt ‘Brestova‘ isplovio iz Sobre do Prapratnog jer je kapetan odlučio obustaviti plovidbu!

Piše Ahmet Kalajdžić
24. travnja 2023. - 15:31

- Danas puše tek nešto malo šiloka, ali je zapovjednik trajekta koji plovi između otoka Mljeta i poluotoka Pelješca odlučio do daljnjeg obustaviti plovidbu! Naime, trajekt je jutros iz Sobre isplovio u 6 sati prema Prapratnom, potom iz te pelješke luke ka našem Mljetu u 7 sati. No, linija u 10 sati iz Sobre i ona točno u podne iz Prapratnog otkazane su, iako more nije ni približno nemirno. Dapače, skoro je pa bonaca, ali je kapetan odlučio ostati na vezu u Sobri i mi smo odjednom postali prisilno izolirani!

Ispričala nam je to naša čitateljica s otoka Mljeta te usput pohvalila mljetskog načelnika Điva Marketa koji je telefonski kontaktirao Agenciju za obalni linijski promet u Splitu te odlučno intervenirao kao bi se trajekt konačno isplovio, a spomenuta linija ponovno uspostavila. Tako je, doznajemo, trajekt iz Sobre ipak isplovio u 15 sati i očekuje se da će ponovno ka Mljetu isploviti u 17 sati. Mljećani kažu kako su odahnuli, a o svemu smo zamolili i komentar načelnika općine Mljet:

- Ove smo godine često, prečesto u kontaktu sa splitskom Agencijom za obalni linijski promet. Nažalost, učestalo je nevrijeme te je trajekt Praptatno-Sobra više puta u prekidu nego što je bila proteklih nekoliko godina. Sve je trajalo po dan-dva, mislim da je tako bilo ukupno šest puta od početka ove godine. No, vjerojatno se ne radi samo o lošem vremenu nego i o maritimnim sposobnostima trajekta „Brestova”. Uvijek apeliram na naše Mljećane za malo strpljenja, ali s druge strane mi tražimo i potporu samog brodara ”Jadrolinije” da brod plovi kad god je to moguće, pa makar i s odmakom od jednog sata. Jer, osjećaj izoliranosti nikako nije ugodan i izaziva nam nelagodu - rekao nam je Market te ustvrdio kako preko Pelješkog kanala nije vladalo nevrijeme koje spriječava plovidbu - naveo je Market i dodao:

- S agencijom je suradnja dobra, ali odluku o isploviti ili ne donosi zapovjednik (kapetan). Inače, s Agencijom upravo ugovaramo i dodatnu liniju tijekom predstojećeg ljeta i to s katamaranom, na način da se Mljet, odnosno luka Sobra ubaci u liniju Dubrovnik-Korčula-Lastovo.

Otočani ističu kako je problem i u trajektnim lukama u kojima je očevidan problem teškog spuštanja rampe, tako da treba razmisliti i o tzv. zamjenskim lukama:

- One postoje, ali je spor, dapače birokratski prespor sustav odlučivanja te otočani ostanu odsječeni. A to je nezahvalno jer nitko od otočana ne putuje iz obijesti, nego iz potrebe.

02. svibanj 2024 05:54