StoryEditorOCM
NeretvaU Gradcu otkriven spomenik braniteljima

Župnik fra Bone Bilić: ‘ Budimo ponizni prema onima koji su najviše dali, ovo će biti trajni znak sjećanja na njihovu žrtvu...‘

Piše Ante Šunjić
5. kolovoza 2023. - 15:32

„U spomen i slavu svim braniteljima koji su položili život za slobodu Hrvatske“, stoji na 2,9 metara visokom Spomeniku koji je na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja svečano otvoren u Gradcu.

Spomenik su financirali Općina Gradac i Ministarstvo branitelja, čiji je predstavnik Željko Motika, u ime dopredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, izrazio čast i zadovoljstvo što sudjeluje u ovome projektu. Zahvalio se braniteljima i Općini Gradac i poručio kako se ne smijemo umoriti prenoseći istinu o Domovinskome ratu. Čuvajmo slobodu koja je krvlju stvorena. Neka ovaj Spomenik bude poticaj za izgradnju još bolje Hrvatske“, rekao je.

image
Ante Šunjić/

Načelnik Općine Gradac Matko Burić prisjetio se vremena kada je bio dječak, a „kada su branitelji podnosili patnje“, u borbi za neovisnu Hrvatsku. „Na ovome projektu radilo je mnogo ljudi, a dvojicu moram posebno istaknuti. To je Teo Bilas, kipar iz Gradca, koji je napravio maestralno djelo, i općinski vijećnik Robert Talajić, idejni začetnik podizanja Spomenika“, rekao je Burić i naglasio kada ovo mjesto sada ima lokaciju za obilježavanje obljetnica.

Uz Željka Motiku, Spomenik su otvorili bojnik Živko Žderić, zapovjednik PZO Ploče i zapovjednik 3. bojne 116. brigade HV-a i poručnik Nino Štula, ratni zapovjednik izviđača 3. bojne. Žderić je govorio o ulozi PZO-a i 3. pločanske bojne u obrani Domovine, u kojoj je bilo dosta ljudi iz Gradca, Brista i Podace, dok su se mještani Zaostroga i Drvenika pridružili 156. brigadi HV-a. Podsjetio je da su pripadnici PZO Ploče oborili 5 neprijateljskih aviona, a da 3. bojna nikada nije izgubila prostor koji je branila. Žderić se prisjetio i šestorice poginulih pločanskih branitelja, kao i svih koji su položili život za Hrvatsku.

image

S otkrivanja spomenika u Gradcu

Ante Šunjić/

Spomenik je blagoslovio grački župnik fra Bone Bilić. Fra Bone je govorio o žrtvi hrvatskih branitelja i njihovoj ulozi u stvaranja države. Pozvao je na poniznost prema onima koji su najviše dali, a novootvoreni Spomenik, rekao je, treba biti trajni znak sjećanja na žrtvu branitelja.

Vijence su položili i svijeće zapalili pripadnici Prvog ročnika HV-a, 3. bojne 116. brigade, Udruge branitelja Grada Ploča, 156. Makarske brigade, Općine Gradac, ogranaka HDZ-a i SDP-a Gradca, te grački vatrogasci.

Spomenik je izradio kipar Teo Bilas iz Gradca, koji je autor spomenika 4. Gardijskoj brigadi u Splitu. Izrađen je od kamena veselje, u obliku je slova V, što znači pobjedu. BIlas ga je radio oko dva mjeseca, a skidanje mase obavila je tvrtka Đuro i sinovi iz Imotice.

Tekst i slike: Ante Šunjić

 

 

 

03. svibanj 2024 02:59