StoryEditorOCM
NeretvaPOTVRĐENA PRESUDA PRVOG STUPNJA

ŽUPANIJSKI SUD U KARLOVCU Jambo pravomoćno oslobođen krivnje u aferi "Suša"

Piše Satnislav SOLDO
8. ožujka 2019. - 15:05
Bivši gradonačelnik Metkovića, Stipe Gabrić Jambo nije kriv u aferi "Suša" koja je proteklih petnaestak godina potresala grad Metković i dolinu Neretve, a na ime sudskih troškova država, odnosno porezni obveznici zbog izgubljenog spora morati će mu platiti više od pola milijuna kuna.

Odlučio je tako Županijski sud u Karlovcu potvrdivši presudu prvog stupnja i Jambinu nevinost u sudskom postupku koji se protiv njega vodio zbog nenamjenskog trošenja državnog novca i krivotvorenja službenih isprava, kolokvijalno nazvan „Suša“.

Naime, kao gradonačelnik Metkovića, Stipe Gabrić Jambo je sa 4,5 milijuna kuna državnog novca, koji su bili namijenjeni ublažavanju šteta od suše kupio zgradu Poduha u središtu Metkovića u kojoj su danas smješteni Prirodoslovni Muzej te gradska knjižnica i čitaonica. Točnije, umjesto da je vratio taj novac u državni proračun on ga je raspodijelio fiktivnim poljoprivrednicima, koji su se kasnije odrekli tog novca u korist grda Metkovića, čime je oštećen državni proračun u korist gradskog.

Riječ je o događaju koji datira iz 2003 godine. Tada je država na račun grada uplatila proračunski novac koji se trebao podijeliti lokalnim poljoprivrednicima za ublažavanje šteta od elementarne nepogode-suše, koja je te godine pogodila dolinu Neretve. Međutim, dvjestotinjak ljudi taj je novac podignulo te ga kao donaciju vratilo u gradsku blagajnu da bi se sa njime grad Metković kasnije kupila stara austrijska zgrada Poduha. Zbog ovoga je u ljeto 2004 godine Jambo smijenjen sa mjesta gradonačelnika a vlada tadašnjeg premijera, Ive Sanadera imenovala je povjerenika. U to doba datira i interpolova tjeralica, koju je država raspisala za Stipom Gabrićem Jambo koji se bio sklonio u Crnu Goru. Međutim, na slijedećim izvanrednim lokalnim izborima Jambo se vratio na vlast i vladao je sve do 2013 godine kada ga je „skinula“ ekipa iz Mosta. Upravo je kazneni postupak zbog suše bio jedan od ključnih momenata zbog kojih je Jambo izgubio vlast u gradu Metkoviću.

Protiv Stipe Gabrića Jamba Općinsko državno odvjetništvu u Metkoviću podignulo je optužnicu zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju a on je sam više puta isticao da je riječ o politički montiranoj optužnici. Uz njega optužen je bio i Milorad Dodig, tada gradski pročelnik za gospodarstvo. Teretilo ih se da su s namjerom da izbjegnu vraćanje novca u proračun na popis potencijalnih stradalnika od elementarne nepogode dodali 166 osobu kojima su razdijeljena ta četiri milijuna kuna a koji su se zatim odrekli novca vrativši ga u gradsku blagajnu. Tko su i gradu Metkoviću pribavili nepripadajuću imovinsku korist, navodilo se u optužnom prijedlogu.

Međutim, općinsko državno odvjetništvo nije uspjelo dokazati te optužbe a presuda je postala pravomoćna. Stipe Gabrić Jambo je ustvrdio da se radi o politički montiranoj optužnici te da je ovakva pravomoćna presuda za njega velika satisfakcija.

- Zbog ove optužnice ja, moja obitelj i prijatelji imali smo puno problema. Ali svima opraštam. Ja sam katolik pa ću oprostiti ali nikada neću zaboraviti-kazao je Jambo. Iza ove optužnice ostala je velebna zgrada Poduha u kojoj su danas Prirodoslovnu muzej i gradska knjižnica i čitaonica, kazao je Jambo te nastavio:

- Nisam euforičan. Imam još kaznenih prijava sa političkim potpisom ali ja sam legalist jer nitko nije kriv do ga ne osude, zaključio je Stipe Gabrić Jambo, koji je nakon petnaest godina trajanja afere suša, pravomoćno oslobođen.
19. travanj 2024 11:20