StoryEditorOCM
NeretvaMaraton lađarica

Žene jače od nevremena, prve zaveslale u novim lađama: ‘Ma dobre su, nema tu greške‘ Pogledajte kako je bilo na Neretvi

Piše Stanislav Soldo
8. kolovoza 2024. - 18:43

Ni tmurni ni kišni oblaci koji su se nadvili nad neretvanskom dolinom nisu mogli zaustaviti neretvanske lađarice na svom 11. Maratonu na Neretvi.

Nakon kiše i grmljavine zasjalo je sunce i lađarice su čvrsto uhvatile vesla zabrazdavši modrozelenom rijekom. Ove godine je šesnaest ekipa, domaćih neretvanskih pojačanih sa lađaricama sa kontinenta te salašarke iz Sombora, koje tradicionalno sa svojom muškom ekipom sudjeluju na maratonu lađa.

image
Snimio čitatelj

Šest je ekipa lađarica debitantica a među njima su lađarice MUP-a RH - "lađarice u plavom“. Titulu prošlogodišnjih pobjednica brane lađarice Siska. Vidjet ćemo hoće li u tome uspjeti.

Žene veslaju duplo kraće od Metkovića do Opuzena, ali fizičkom snagom i spretnošću ne zaostaju nimalo za svojim muškim kolegama.

image
Snimio čitatelj

- Mogu one bez problema izveslati tih desetak kilometara. Nije to za njih ništa - čulo se među okupljenima koji su nestrpljivo iščekivali start maratona lađarica.

Startne pozicije lađarice su birale prema rezultatima od prošle godine, a debitanti prema vremenu prijava. Iz Sombora su stigle lađarice Salašarke. Kažu da su vježbale na velikom Bačkom kanalu. Imaju i svoju lađu koja je malo drugačija od neretvanske lađe, ali im ipak posluži za treninge.

image
Snimio čitatelj

- Želimo spojiti plodnu vojvođansku ravnicu i dolinu Neretve - kazala nam je Marija Mandić, kapetanica salašarki, koje već pet godina sudjeluju na maratonu lađa.

 Iako se nebo natmurilo i kiša počela, ni u jednom trenutku lađarice nisu razmatrale mogućnost odustanka od utrke. Potvrdio nam je to i direktor ženskog maratona lađa Pavo Delija.

image
Snimio čitatelj

- A nismo od šećera nećemo se istopiti. idemo na vodu pa taman i bilo nevrijeme - kazao je Delija.

- Veslanje lađe je borba sa samim sobom i borba sa adrenalinom. Od starta do cilja je 10 kilometara i sami sebi govorimo šta nam je ovo trebalo ali Idemo dalje i veslamo - kazala je lađarica Sanda Dodig iz ekipe Gusarice. Na Neretvi su i djevojke u plavom, pripadnice MUP a RH a danas lađarice na Neretvi.

 Okupili su se na ideju Nikoline Kuvačić, rođene Omišanke, a inače policijske djelatnice u Puli.

image
Snimio čitatelj

- Mi smo iz čitave Republike Hrvatske, teritorijalno smo sve pokrili. Lijepa li si, ali u neretvanskoj lađi - kaže nam Nikolina.

Otkuda ta ideja da zaveslate na Neretvi i da se okupite u lađi?

- U početku su se ciljale samo muške ekipe pa smo mi eto iz nekog inata iz dišpeta odlučile okupiti se i zaveslati.

Dok njihove kolegice idu na pilates, na nokte na beauty i spa tretmane one su u neretvanskoj lađi i veslaju. Teretana, trčanje i bicikli su im svakodnevni tretmani.

- Volimo te adrenalinske sportove to nam je valjda i zbog našeg posla kojim se bavimo - iskrena je Nikolina.

Žuljevi na rukama nisu im problem, zalijepile su flastere.

- Ma samo da nam izdrže 15 minuta i bit će dovoljno dok se zagrijemo. Ovo je apsolutno muški sport i neprirodan je položaj dok veslamo i sjedimo u lađi. To to je fizički i psihički napor - kaže nam Nikolina.

Že ne su prve testirale nove lađe na Neretvi, njih petnaest, koje su izgrađene u obiteljskom brodogradilištu Stipaničev u Tribunju, koje ima dugogodišnje iskustvo tradicionalne drvene brodogradnje. Nove lađe će biti korištene samo na maratonima, rečeno nam je u udruzi lađara Neretve. 

Hrabro veslaj Neretvom

11. Maraton lađa veslaju

MUP lađarice u plavom
Udruga "Vinkovačke veslačice“
Udruga "Lađarice s matice“, Staševica
Udruga lađarica "Sisak“, Sisak
Udruga "Sparte“, Bjelovar
HKUD "Vladimir Nazor“, Salašari Somborski
Udruga lađara Zagreb
Udruga lađara "Staševica“, Staševica
Udruga lađara "Marsonia“, Slavonski Brod
Udruga "Gusarice“, Metković
Udruga lađarica "Donjanke“, Općina Slivno
Udruga lađara "Baćina“, Baćina
Udruga lađara “Gusari”, Komin
Udruga za očuvanje neretvanske baštine Opuzen
Sportsko veslačka udruga "Đakovo“, Đakovo
Udruga lađarica “Metkovke“, Metković


image
Snimio čitatelj
image
Snimio čitatelj
image
Snimio čitatelj
image
Snimio čitatelj
image
Snimio čitatelj
image
Snimio čitatelj
image
Snimio čitatelj
15. rujan 2024 10:31