StoryEditorOCM
Neretvaprvo odmjeravanje

Završile su utrke za startne pozicije na Maratonu lađa u Opuzenu, njih tristotinjak do samog se kraja borilo za kup Slobodne Dalmacije! Donosimo dašak spektakularne atmosfere

Piše Stanislav Soldo/sd
10. kolovoza 2022. - 22:49

Kup Slobodne Dalmacije na brzinskim utrkama lađa u Opuzenu u srijedu navečer pripao je po peti put lađarskoj ekipi Stabline.

Drugi su lađari Zagreb, a treći Crni put Metković. Oni su najbrže izveslali lađarsku rutu od Mosta do Brane na Maloj Neretvi pa su tako imali privilegiju među prvima izabrati najbolje startne pozicije na subotnjem 25. po redu Maratonu lađa na Neretvi.

Lađarsko natjecanje u Opuzenu pokazalo je prvo odmjerevanje snaga među neretvanskim lađarima pa bi se tako i ukupni pobjednik spektakla mogao tražiti između ove tri najbolje plasirane ekipe.

Neki lađari danima su vježbali kako bi pokazali snagu svojih mišica, a neki su se sastali neposredno prije brzinskih utrka u Opuzenu. U Opuzenu veličanstven prizor. Zapjenila je Mala Neretva u Opuzenu pod udarcima vesala neretvanskih gusara na brzinskim utrkama koje su započele nastupom debitantske ekipe Studenti Split, a nastavljene ostalim lađarskim ekipama obrnuto od prošlogodišnjeg plasmana, pa su tako lanjski pobjednici Maratona lađa, ekipa Stabline veslali zadnji.

Vrijeme nad dolinom Neretve pred sam početak natjecanja nije bilo obećavajuće, grmilo je i sijevalo ali lađare ni to nije moglo pokolebati u prvom odmjeravanju snaga.

'Pole position'

Neki ove brzinske utrke za startne pozicije nazivaju neretvanski “pole position” po uzoru na slično natjecanje u Formuli 1. Na vodi je bilo više od tristotinjak lađara koji su se borili za kup Slobodne Dalmacije.

Na stazi dugoj oko 120 metara s okretom oko bove i povratkom natrag na mjesto gdje se startalo lađari su pokazali svoju spretnost i uvježbanost. Vrijeme je mjereno pomoću preciznog lasera, a na ekranu su se izmjenjivali rezultati i poredak koji su okupljeni Neretvani pratili sa velikim zanimanjem.

Ništa nije moglo pokolebati neretvanske lađare, pojačane ekipama iz kontinentalne Hrvatske, Bjelovara, Siska, Đakova, Primorsko-goranske županije, somborskim salašarima iz Vojvodine, lađarima iz Mostara, koji su se prihvatili vesla na Maloj Neretvi znajući da od plasmana na brzinskim utrkama ovisi startno mjesto na natjecanju ispod lučkog mosta u Metkoviću.

Prema propozicijama natjecanja u lađi je deset veslača, kormilar i bubnjar, koji “udara” ritam veslanja. Prvo odmjeravanje snaga neretvanskih lađara u Opuzenu, nagovijestilo je veliki spektakl i grčevitu borbu za mjesto pobjednika u subotu na “srebrenom” Maratonu lađa, koji se vozi po 25 put.

'Štit ostaje gdje je'

Neretvani sa kojima smo razgovarali vjeruju da štit kneza Domagoja ostaje u Neretvi i da će pobijediti neka od uvježbanih domaćih lađarskih posada.

Prvo odmjeravanje snaga neretvanskih lađara u Opuzenu nagovijestilo je grčevitu borbu među 30 lađarskih ekipa koje će se u subotu boriti za štit kneza Domagoja i slavu neretvanskih gusara.

Iz Bjelovara na maraton lađa dolaze čak četiri ekipe, tri muške i jedna ženska pa je ovaj grad rekorder po broju natjecatelja na 25 maratonu lađa.

Gdje ste vježbali, pitamo Tomislava Smrčeka Čonča kapetana lađarske ekipe Argo Bjelovar.

- Suša je i nas pogodila, presušile su vodene površine na kojima smo vježbali. Znate da Bjelovar nema rijeke, tamo su samo ribnjaci koji presušuju.

Morali smo krenuti na Jarun, to je sto kilometara od nas i veslali smo na jednom jezeru u Koprivnici koje je udaljeno 55 kilometara.

 Trudili smo se odraditi po četiri treninga tjedno, otprilike veslanja 100 kilometara pi treningu, otkrio nam je Čonč. Kaže da se ne vidi kao favorit ali ako osvoje od petog do desetog mjesta biti će zadovoljni. Misli da bi ovogodišnji favoriti mogli biti Donjani, Stablina, Zagreb.

Lađari Argo Bjelovar prošli su tjedan veslali na Baltiku. Planiraju veslati u Njemačkoj i Francuskoj. Žuljevi su im po rukama ali oni se ne daju.

Cilj mi je zaveslati u lađi na Havajima i nakon toga mogu u lađarsku mirovinu, zaključio je Čonč.

27. travanj 2024 06:13