StoryEditorOCM
NeretvaVJERA I ŽIVOT │

SPOMEN MAJCI Zavjetni dar obitelji Stipić gračkoj crkvi Svetog Mihovila

Piše Ante Šunjić
21. listopada 2021. - 19:50

U životu svakog malog mjesta posebnu važnost ima dan njegova zaštitnika. Dan je to kada se slavi i časti sveca zaštitnika, kojega su njihovi pretci odabrali da bdije nad mjestom i čuva sve njegove stanovnike. Tako je nekoć davno za svojega nebeskog zaštitnika Gradac izabrao svetog Mihovila, kojega slavi i danas.

U ČAST MAJKE BOŽJE, SVIH MAJKI TE U SPOMEN NA DOGAĐAJ IZ 1956. GODINE

image
Zavjetni dar u Gradcu

Arheološki nalazi ukazuju na mogućnost da je sveti Mihovil Arkanđeo u ovome mjestu štovan još od kasne antike. Naime, prema pisanju Konstantina Porfirogeneta, na lokalitetu Gradina nalazila se 950. godine utvrda u sklopu koje je postojala crkvica. Danas se u Zavičajnoj zbirci Gradac nalazi kameni križ s pročelja te crkvice, na kojemu, uz natpis I.N.R.I., stoji lik sv. Mihovila s kopljem u ruci, što potvrđuje kako je štovanje ovoga sveca u Gracu prisutno više od tisuću godina. Prva župna crkva Sv. Mihovila bila je na brdu, na mjestu današnjega gračkog groblja. Ta se crkva u povijesnim vrelima prvi put spominje u turskom dokumentu iz 1621. godine, što pokazuje da je bila sagrađena još prije dolaska Turaka na Makarsko primorje. Spominje se potom u izvješćima makarskog biskupa Bartula Kačića Žarkovića iz 1626. godine. Ipak, najzanimljiviji spomen datira iz 1666. godine, kada je mletački inženjer Giuseppe Santini na crtežu pomorsko-kopnene bitke iz Graca, iz iste godine, naslikao crkvu Sv. Mihovila. Na mjestu stare župne crkve Sv. Mihovila podignuta je 1751. godine crkva Svetog Ante Padovanskog, koja je danas grobljanska crkva, dok je nova župna crkva Svetog Mihovila Arkanđela podignuta 1852. godine na brežuljku Gradina, u središtu Graca.

Blagdan svoga nebeskog zaštitnika Gračani su svečano proslavili i ove godine. Proslava sv. Mihovila (odnosno svetog Mijovila, kako ovoga sveca zovu u Gracu) započela je, po običaju, devetnicom, a potom je dan uoči blagdana održan koncert zbora Župe Sv. Mihovila iz Splita. Na sam blagdan, u jutarnjim satima, kroz mjesto je održan svečani ophod s kipom sv. Mihovila, koji su ove godine nosili grački vatrogasci, nakon kojega je održano misno slavlje. U okviru proslave nebeskog zaštitnika svoga mjesta Gračani su organizirali tradicionalni boćarski i malonogometni turnir. Tako je i ove godine u proslavi blagdana sveca zaštitnika sudjelovalo cijelo mjesto, čuvajući na taj način ovaj važni lokalni običaj kao djelić hrvatskoga kulturnog blaga.

No, ove je godine proslavu blagdana sv. Mihovila u Gracu obogatio jedan poseban zavjetni dar obitelji Stipić. U čast Majke Božje, svih majki te u spomen na događaj iz 1956. godine, koji je obilježio život njegove obitelji, Vicko Stipić darovao je Gracu kameni portal koji će resiti župnu crkvu Sv. Mihovila Arkanđela.

image
Zavjetni dar u Gradcu

GRAČKE ŽENE OBRANILE NADBISKUPA FRANIĆA

Naime, 16. kolovoza 1956. godine, predvođene njegovom majkom, Matildom Stipić, JelisavomKorljan i GoritomŠutić Klarić, gračke su žene ustale protiv prosvjednika koji su na cesti pred ulazom u crkvu vrijeđali i kamenovali biskupa Franu Franića. Skupina protivnika vjere toga se dana okupila s ciljem da spriječi biskupa da proslavi svetu Misu i krizmu u župnoj crkvi Sv. Mihovila. Držeći u ruci svoju kćer Ivanku, Matilda Stipić hrabro je stala pred prosvjednike te ih, uz potporu ostalih gračkih žena, spriječila u ostvarenju njihova nauma. Toga su dana, zahvaljujući ovim hrabrim braniteljicama vjere, u Gracu ipak održane sveta Misa i krizma. Za svoj su čin od sudca za prekršaje NOO Ploče Matilda Stipić i Jelisava Korljan proglašene krivima zbog sudjelovanja u incidentu te im je izrečena novčana kazna od 2.500 tadašnjih dinara. No, kako to u životu uvijek biva i kako velika djela nikada ne prođu nezapaženo, u veljači 1988. godine papa Ivan Pavao II. ovim je hrabrim ženama dodijelio priznanje „Ključevi sv. Petra" u znak zahvalnosti za obranu vjere. Nekoliko godina kasnije biskup Frane Franić u svojoj knjizi „Bit ćete mi svjedoci" iz 1996. godine napisao je obitelji Matilde Stipić posebnu posvetu. Priznanje i posvetu danas se čuva u Zavičajnoj zbirci Gradac i svjedoče kako je vjera oduvijek duboko prožimala život stanovnika ovoga malog dalmatinskog mjesta.

image
Zavjetni dar u Gradcu

„Moja majka Matilda zavitovala se Majci Božjoj da bdije kroz život nada mnom. S Božjom providnošću to se do sada ostvarilo. Živim na najboljoj mogućoj relaciji Gradac – Zagreb. Imam petero dice i 12 unučadi. Šta drugo reć nego da sam sritančovik! Na tome sam zahvalan mojoj majci. Majka Božja uslišila je njezin zavjet i providila sve što sam u životu želio. Ovim portalom u kamenu želim ostaviti trag zahvale Majci Božjoj, mojoj majci Matildi, JelisaviKorljan, Koriti Šutić Klarić i svim majkama braniteljicama naše vjere", rekao nam je Vicko Stipić.

image
Zavjetni dar u Gradcu

No, portal nad zapadnim ulazom nije jedini dar obitelji Stipić župnoj crkvi Sv. Mihovila Arkanđela u Gracu. Godine 2019. financirali su izradu i postavljanje pletera na glavnom portalu. Tijekom sljedeće godine bit će, između vrata i volta na zapadnom portalu, postavljen kameni mozaik, rad akademskog kipara Mirka Zubka, te kovana vrata koja će biti ukrašena reljefima od bakra. Vratnice će u bakru izraditi akademski kipar Vid Vučak. U izradi vrata te njihovu financiranju sudjelovat će i Teo Klarić, poduzetnik iz Splita, sin Gorite Šutić Klarić, koja je u kolovozu 1956. godine s Matildom Stipić i JelisavomKorljan hrabro stala u obranu biskupa Franića, te Ante Jelačić, jedan od krizmanika iz 1956. godine. Ukupni troškovi radova iznosit će oko 20 tisuća eura.

image
Zavjetni dar u Gradcu

Zahvaljujući obitelji Stipić, ovogodišnja velika proslava blagdana Sv. Mihovila u Gracu postala je još veća. Njihovim će darom župnoj crkvi i svim njezinim župljanima sjećanje na zavjet jedne hrabre gračke žene dan Majci Božjoj i njezin čin obrane vjere ostati uklesani u kamen – za sva vremena.

 

05. svibanj 2024 10:32