StoryEditor
NeretvaVESLAČKI MARATON |

Posada Stabline osvojila 24. Maraton lađa na Neretvi: Za medalje i štit kneza Domagoja borilo se 35 lađarskih ekipa

Piše Stanislav Soldo
14. kolovoza 2021. - 17:49
 Josko Ponos/Cropix

NOVIJE: 

Lađarska ekipa Stablina pobijedila je na 24 Maratonu lađa na Neretvi.

Nakon više od dva sata i 12 minuta veslanja, uz zlatne medalje, lađari Stabline po četvrti su se put okitili i štitom kneza Domagoja koji je glavni trofej ovog natjecanja.

Tek nešto sporija bila je drugoplasirana ekipa Zagreba, dok je treće mjesto pripalo lađarima Crnog puta.

Antonio Mihaljević kapetan Stabline sretan je zbog pobjede na Maratonu.

Trud i rad su se isplatili kaže nam. Ova nam je utrka bila posebno važna da obranimo prošlogodišnji rezultat i prvo mjesto koje smo podjelili sa Zagrebom, iskren je Antonio čija je ekipa na Neretvi trenirala od studenoga prošle godine.

Kapetan Zagreba, Ivan Obad pruža ruku i čestita pobjedniku lađarima Stabline koji su ih pretekli za vrh lađe. Tih nekoliko metara je presudilo i Stablinjarima donijelo pobjedu, zlato i štit kneza Domagoja.

RANIJE:

Točno u 17 sat topovski plotun je označio startao 24. Maratona lađa na Neretvi. Ispraćeni malobrojnim gledateljima i zvonima sa crkve Svetog Ilije lađari su stisnuli vesla i zabrazdali prema Pločama.

35 lađarskih ekipa među kojima su i lađari mornaričko desantnog pješaštva iz vojarne u Pločama bore se za zlatne medalje i štiti kneza Domagoja, piše Slobodna Dalmacija.

Na stazi dugoj 22,5 kilometara ove godine maraton vesla više od 500 veslača, među njima su ekipe iz doline Neretve, kontinentalne Hrvatske te lađari iz BiH (Hrvatsko planinarsko društvo Prenj Mostar) i Vojvodine (Salašari Somborski članovi HKDZ Vladimir Nazor Sombor). Gašpar Matarić veslač Salašara u Metković je došao biciklom prevalivši gotovo 500 kilometara. Ističe da je to njegov doprinos popularizaciji maratona lađa na Neretvi na kojem Salašari tradicionalno sudjeluju već deset godina. Vježbali su na Velikom Bačkom kanalu u vlastitoj lađi koji su izgradili po uzoru na tradicionalnu neretvansku a osim muške imaju i žensku ekipu koja je veslala na Maratonu lađarica.

U Gradskom parku u Metkoviću i oko starta ispod lučkog mosta već u ranim poslijepodvenim satima počele su se okupljati i zagrijavati lađarske ekipe nestrpljivo iščekujući start.

Dolazak prvih lađa u Ploče očekuje se oko 19.30 sati.

Za većinu Neretvana u Domovini i po svijetu Maraton lađa je najvažniji dan u godini. Nažalost zbog pandemije Corona virusa izostala je masovnost kakvu smo naviknuli gledati na obalama Neretve.

U Neretvi se svi pitaju-Tko će prvi stići na cilj u Ploče i okititi velikim štitom kneza Domagoja. Hoće li to biti jedna od tri prvoplasirane ekipe sa brzinskih utrka, Stablina, Zagreb, Crni Put ili će na vrh iskočiti netko tko uopće nije favorit, doznati će se vrlo brzo. Uz sportsku sreću o tome odlučuju vještina i uigranost deset lađara u lađi, kormilara i bubnjara, koji nas nakratko vraćaju u povijest, u vrijeme kneza Domagoja, čiji su strijelci upravo u ovakvim lađa sa strijelama u rukama branili Neretvu od Mlečana. A tradiciju neretvanskih gusara čuvaju i lađari Argo Bjelovar koji sudjeluju na ovogodišnjem maratonu sa dvije ekipe. Iza nih je sedamdeset vodenih treninga na ribnjaku kod Bjelovara i jezeru Šoderica. Za jednog treninga prevalili su čak 110 kilometara, otkriva nam kapetan,Tomislav Smrček Čonč iza kojega je 15 izveslanih maeatona lađa na Neretvi te osvojeno jedno zlato i dva srebra.

item - id = 1120025
related id = 0 -> 1122567
related id = 1 -> 1120021
21. rujan 2021 00:39