StoryEditorOCM
Neretvarukometna škola

Za budućnost ženskog rukometa u Pločama ne treba strahovati: Tanja i Ante od mladih nada ‘Dalmatinke’ stvaraju pobjednice

Piše Ante Šunjić
26. veljače 2024. - 19:58

Stotinjak djevojčica mlađih uzrasnih kategorija Rukometnog kluba “Dalmatinka”, redovitim treninzima u Domu športova pod budnim očima svojih trenera, jamče da će Ploče još dugo biti grad rukometa i rasadnik hrvatskih reprezentativki. Podijeljene su u nekoliko skupina i užitak je promatrati njihove treninge kojima pristupaju maksimalno ozbiljno i odgovorno.

O onima najmlađima, od 1. do 4. razreda Osnovne škole brigu vodi prof. Tanja Jerković, kojoj pomaže igračica Iva Žderić. Ima ih čak 50, pa Tanji dobro dođe gotovo 20-godišnje iskustvo u ovome poslu, kao i znanje nastavnice Tjelesnog odgoja. Djevojčice ovoga uzrasta traže puno strpljenja, pažnje i razumijevanja, za njih su to prvi ozbiljniji dodiri s ovima sportom. “Ovo je za njih ulazak u svijet rukometa, uče osnovne stvari, vođenje lopte, korake i slično, ali jednako važno je razvijanje motoričkih sposobnosti, discipline i radnih navika, kaže nam Tanja koju veseli stalni napredak njezinih malih rukometašica koje treniraju dvaput tjedno.

image

Tanja Jerković i Ante Jerković brinu o budućim pobjednicama

Ante Šunjić

Talenata ne manjka

A kada ih ona dobro pripremi za buduće loptaške izazove, djevojčice prelaze u novu uzrasnu kategoriju kod “starog” rukometnog asa – Ante Jerkovića. Ovaj veteran pločanskog rukometa niti nakon tri desetljeća na klupi, nije se zasitio. Nema, istina, drame kao s prvim sastavom, ali i rad s curicama od 5. do 8. razreda potpuno ga okupira, posebno kad otkrije nove talente i buduće hrvatske reprezentativke, a to se u Pločama događa svake godine.

- Treniramo tri puta tjedno, uigrani smo i imamo kvalitetu, što potvrđuje činjenica da su djevojčice iz kategorije U-15 prve u Dalmaciji, nadam se da će tako i ostati, a neke od njih kucaju na vrata mlađe kadetske reprezentacije. Djevojčice U-17 također su vodeće u Prvoj ligi Jug i pola ih trenira kod mene, a pola u prvoj ekipi. Nina Burđelez je reprezentativka Hrvatske i već je nastupala na Europskom prvenstvu, Kupu nacija i drugim natjecanjima. Lijepa je spoznaja da i u kategoriji U-15 imamo tri reprezentativke, Anteu Jerković, Vanesu Bebić i Vanju Špehar. One se pripremaju za skore, sedmodnevne, Mediteranske igre u Crnoj Gori, koje počinju 25. veljače, kaže Ante Jerković.

Ovakvi rezultati ne čude jer je klupska politika od samih početaka bila usmjerena na uključivanje što većeg broja djece i mladeži iz Ploča i okolice. Osnovna i srednja škola iz Ploča višestruke su prvakinje države u natjecanju osnovnih i srednjih škola, a u tim ekipama nastupale su isključivo igračice “Dalmatinke”.

image

RK Dalmatinka rasadnik je budućih prvotimkinja

Ante Šunjić

Brojne reprezentativke

Prof. Ivan Jerković s velikim uspjehom vodi seniorke koje nastupaju u Prvoj ligi. Nekoliko godina trener je hrvatske ženske reprezentacije dok je izbornik bio prof. Canjuga. Trenirao je i juniorke, sad je izbornik mlađekadetske reprezentacije. Pomaže mu Nedjeljko Dominiković koji ujedno i vodi U-17 kadetkinje “Dalmatinke” i regionalni je suradnik Hrvatskog rukometnog saveza za dubrovačko neretvansku županiju. “Rukometna škola “Dalmatinke” poznata je u cijeloj Hrvatskoj, kroz sve selekcije. Mlađe dobne skupine redovito na završnicama Prvenstva Hrvatske ostvaruju značajne rezultate, a Škola svake godine izbacuje igračice za prvu ekipu. Za budućnost ženskog rukometa u Pločama ne treba strahovati”, poručio je Ivan Jerković.

Neke pločanske rukometašice nosile su i dres seniorske reprezentacije bivše države i Hrvatske, bilo kao igračice kluba iz Ploča ili drugog kluba u koji su prešle. Za jugoslavensku reprezentaciju nastupale su Željka Rajak i Dalija Erceg. Hrvatski seniorski dres nosile su: Žana Marić (došla iz Trogira), Ivana Jelčić, Marta Žderić, Tea Pijević, Irena Matutinović, Ana Marija Boras, Valentina Blažević, Lana Jarak, Lea Franušić. Kornelija Mijoč nastupala je za reprezentaciju BiH. Više igračica igralo je ili igra u inozemstvu. Pored nekih s reprezentativnog popisa, vani još igraju Petra Marinović i Andrea Klarić.

U reprezentacijama mlađih uzrasta igrale su ili još igraju: Natalija Ćulum, Vedrana Šetka, Dina Šutić, Dalija Erceg, Ljiljana Čančar, Kornelija Mijoč, Jelena Kordić, Tatjana Kajušić, Tijana Kajušić, Irena Matutinović, Karla Šestan, Amela Suljić, Ivona Menalo, Anđela Marinović, Renata Kežić, Jelena Kordić, Valentina Blažević, Nikolina Nikolac, Ana Marija Boras, Andrea Klarić, Josipa Sanader, Lana Jarak, Ema Vuković, Iva Družijanić, Tea Pijević, Ivana Jelčić, Marta Žderić, Magdalena Žderić, Nina Burđelez, Petra Gustin, Iva Bule, Ema Barbir, Maja Šiljeg, Josipa Butigan, Antea Jerković, Mia Putica, Vanja Špehar.

image

Treninzi pokazuju tko će biti buduća elita

Ante Šunjić
image

RK Dalmatinka

Ante Šunjić
image

RK Dalmatinka

Ante Šunjić/
27. travanj 2024 13:06