StoryEditorOCM
NeretvaNeće biti za štrudel

Voće nikad skuplje, od cijena "boli glava". Zbog manjeg uroda jabuke će još ići gore

Piše Stanislav Soldo
11. rujna 2023. - 08:00

Cijene voća odletjele su u nebo. Zbog lošeg vremena manji je urod svih vrsta voća, što za posljedicu ima veću cijenu za krajnjeg potrošača. Najgore stanje je u proizvodnji jabuka. Proizvodnja domaće jabuke a i ostalih voćnih vrsta značajno pala, od nekadašnjih 120 tisuća tona spali smo na 50 tisuća tona jabuka što pokriva samo polovinu potreba stanovništva za konzumacijom jabuka.

Zato smo prisiljeni jesti uvozno voće upitne kvalitete, a posebno sada pred berbu gdje nam neki otkupljivači i trgovački lanci nude lanjsku robu iz uvoza s istočnih tržišta te iz Poljske-ističe Željko Ledinski iz Hrvatske voćarske zajednice.

Hrvatska voćarska zajednica apelira na stroge kontrole uvoznog voća. Traže da se uzorkuju minimalno iste količine voća u postocima kako se uzorkuju i kod domaćih proizvođača.

image
HANZA MEDIA

Ledinski naglašava da nam stiže roba koja je stajala u skladištima godinu dana i ako građani ne paze na deklaraciju mogu kupiti lanjsku jabuku, a ne domaću svježu.

Cijena proizvodnje jabuke je zbog svega porasla na preko 0,60 € kg, te voćari očekuju da mogu prodati jabuku po minimalno 0,70 €kg na voćnjaku. To znači da ta jabuka u trgovini kad se dodaju svi troškovi čuvanja, pakiranja bude od 1,30 do 1,60 € za kilogram.

Kad usporedimo cijene jabuke s ostalim voćem primjerice sa lubenicama koje su bili preko 2,5 €kg, ili breskvi, trešnja onda je ta cijena čak i preniska-obrazlaže Ledinski.

Građani će jesti uvozno voće loše kvalitete po skupim cijenama-rezolutan je Ledinski čiji mišljenje dijele i ostali voćari sa kojima smo razgovarali

03. svibanj 2024 11:24