StoryEditorOCM
Neretvastižu restrikcije

Voćari i vinogradari na mukama: „Zabranjuju nam tradicionalna zaštitna sredstva, a ova nova nemaju učinka“

Piše Stanislav Soldo
21. svibnja 2024. - 10:24

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je da se s tržišta povlače čak četiri insekticida na osnovi djelatnih tvari spinetoram i spirotetramat. Riječ je o insekticidima namijenjenim suzbijanju štetnika u vinogradarstvu, voćarstvu te povrćarstvu, ukrasnom bilju i ukrasnom grmlju.

Zaštitna sredstva su u prodaji dostupna pod trgovačkim nazivima: Radiant, Delegate 250 WG i Exalt 25 SC tvrtke Corteva Agriscience Croatia d.o.o, kojima je registracija ukinuta 30. lipnja 2024.

Na tržištu Republike Hrvatske dopušta se promet, distribucija i korištenje postojećih zalih do 30. prosinca 2024. godine, a zbrinjavanje, skladištenje i korištenje postojećih zaliha sredstava za zaštitu bilja do 30.  prosinca 2025. 

Također, Ministarstvo poljoprivrede obavještava da se s tržišta povlači i jedno sredstvo za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari spirotetramat.

Tako je sredstvu Movento tvrtke Bayer AG ukinuta registracija za stavljanje na tržište s datumom 30. travnja 2024.

Prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha bit će dozvoljena do 30. listopada 2024., a zbrinjavanje, skladištenje i primjena postojećih zaliha sredstva za zaštitu bilja do 30. listopada 2025.

Riječ je o insekticidu namijenjenom suzbijanju štetnika u voćarstvu, povrćarstvu, vinogradarstvu i na ukrasnom bilju te lukovičastom cvijeću. 

Ima pedesetak zaštitnih sredstava ali...

  Unatoč zabranama vinogradarima i voćarima na raspolaganju je i dalje pedesetak zaštitnih sredstava koja se koriste kao insekticidi u vinovoj lozi i drugim poljoprivrednim kulturama:

Belthirul, Bijelo ulje, Biobit wp, Decis 2,5 ec, Laser, Mimic

Mineralno svijetlo ulje, Pirimor 50 wg, Runner 240 sc, Sumialfa 5 fl, Vertimec 018 ec, Affirm, Cythrin max, Decis trap - mediteranska voćna muha, Plinto,Decis 100 ec, Poleci plus, Scatto, Rotor super, Ovipron top, Apache, Radiant, Coragen 20 sc, Red fox, Abanto, Krisant ec, Pyregard, Demetrina 25 ec, Asset five, Sivanto prime, Lepinox plus, Neemazal-t/s, Dipel df, Direkt green, Voliam, Conetrap ceratitis, Prev-gold, Deltagri, Mavrik flo, Flipper, Karatetrap c, Sherpa 100 ew, Decis trap-suzukii, Pirecris, Azatin ec, Cypgold, Plinto, Neemik ten, Sfenvalo star, Shenzi 200 sc. 

Međutim, voćari su malo nepovjerljivi jer ne znaju koliko su ova nova sredstva učinkovita i hoće li uspjeti u potpunosti zamijeniti movento i radiant.

13. lipanj 2024 14:11