StoryEditorOCM
NeretvaNA UŠĆU NERETVE

Vlasnik vile pustio kamere da snime privatni bazen na metar od mora, mještani se bune: ‘Sramoti nas!‘

Piše DV
3. rujna 2023. - 11:50

Nedavno smo prenijeli vijest portala Morski.hr o uzurpaciji pomorskog dobra u malom mjestu Blace na ušću Neretve. Na metar i polo od plaže vlasnik obližnje apartmanske zgrade dignuo je zidove uz more izgradivši privatnu plažu te bazen, donosi Jutarnji list.

Ekipa HTV-a posjetila je Blace kako bi istražila navode. Izvještavaju kako su prisvajanje mora, betoniranje riva bez pravne dozvole i ponuda privatnih plaža sve veći problemi Blaca, malog turističkog mjesta doline Neretve.

- Mjesto je toliko naraslo tako da ima preko tisuću gostiju, a imamo plažu koja nema niti tristo, četiristo kvadrata. Sad vi zamislite kad bi svi ti ljudi došli na plažu, koliko bi oni imali mjesta, rekao je Boško Sršen iz Blaca.

Neki mještani sebi su dali za pravo izgradnju objekata na prostoru pomorskog dobra, koje nude gostima po paprenim cijenama, kao recimo sunčalište i bazen o kojem se ovih dana naveliko govori. Vlasnik nije htio pred kamere, ali je snimateljima HTV-a dozvolio pristup lokaciji i rekao da će dalje postupiti u skladu sa zakonom kada se izvrše inspekcijske radnje Lučke kapetanije.

Mještani su njegovim postupkom iznenađeni i kažu da ne žele da se ovime Blacama narušava ugled.

image

uzurpacija pomorskog dobra u Blacama kraj Ploča

Katastar, Uređena Zemlja/screenshot/

- Ipak je riječ o jednom lijepom, malom uređenom turističkom mjestu koje može imati nekakve svoje mane i ne želimo da ovo postane nekakav simbol našeg mjesta, rekao je Dario Sršen, član Mjesnog odbora, Blace.

Blace nisu jedino mjesto na ovome području kada je riječ o uzurpaciji pomorskog dobra.

Jedan od idealnih primjera je i mjesto Duboka u istoj općini Slivno, gdje su mnogi vlasnici apartmana bespravno, ispred svojih objekata uredili površine koje mogu koristiti njihovi gosti koji kod njih odsjedaju i ljetuju, no neki od njih u razgovoru su rekli da im ne bi smetalo da se tu kupaju i ostali kupači.

Ima i onih koji su neke površine oštro privatizirali.

- Događaju se čak i neugodnosti s nekim ljudima. Stolice zauzimaju te plaže i ne povlače se u toku večernjih sati, kako bi trebalo biti nego se drže po cijelu noć i to ne priliči ni selu, ni obali, ni bilo čemu, rekao je Zdravko Juračić iz Duboke.

Mišljenja su da bi na sve ovo trebao reagirati načelnik općine koji se HTV-u nije odazvao na upite. Za sporni bazen čeka se inspekcijski zaključak, ali i reakcija nadležnih institucija za očuvanje pomorskog dobra.

22. lipanj 2024 21:10