StoryEditorOCM
NeretvaZNA SE ČIJE SU |

FOTO / VIŠEGODIŠNJI PROBLEM Samohranoj majci Ivani Gavran iz Ploča krave uništile stabla mandarina i ugrozile egzistenciju

Piše Ante Šunjić
23. kolovoza 2021. - 11:36

Ivana Gavran, mlada je samohrana majka iz Ploča. Ponosna i vrijedna, ne želi biti teret nikome pa svome sinu i sebi želi vlastitim rukama osigurati egzistenciju. Zbog toga joj ništa nije teško. Godinama je odrađivala dnevnice po tuđoj zemlji u dolini Neretve, radila najteže poslove po ekstremnim temperaturama, od kuće odlazila rano ujutro, a vraćala se kasno popodne.

Vrijedi li zakon za sve

U želji da ima nešto svoje od čega će zarađivati, podigla je kredit, kupila komad zemlje u predjelu Luke na području Opuzena na kojoj su zasađene mlade mandarine. Osigurala je i vodu, obrađivala je zemlju, brinula o mandarinama i s nestrpljenjem čekala iduću godinu i prvu berbu u vlastitom nasadu. No, urod neće biti onakav kakav je planirala, a pitanje je hoće li ga uopće i biti. Naime, lutajuće krave su joj uništile 51 od dvjestotinjak posađenih stabala mandarina. I ostavile 'potpise' na zemlji. Ivana tvrdi da svi znaju čije su to krave i da mnogi ljudi s njihovim vlasnikom imaju višegodišnje probleme. Jedan od njih je i njezin otac.

- Digla sam kredit jer nema drugog načina da se počne nešto raditi, da bi kupila zemlju na kojoj se nalaze mandarine, da uzdržavam sebe i svoje dijete, da nisam socijalni slučaj. Želim ostati ovdje i vlastitim rukama zarađivati za život. Krave su mi uništile 51 stablo mandarina, koje su slijedeće godine trebale doći na rod. Pozvala sam policiju koja je obavila svoj dio posla. Krave toga čovjeka su mnogim ljudima napravile štetu i ja se pitam vrijedi li u ovoj zemlji zakon za sve, ili netko štiti toga čovjeka. Sve što sam imala uložila sam u ovu zemlju i sada sam pretrpjela veliku štetu. Kada sam ga pitala je li spreman nadoknaditi štetu, rekao mi je da ga to ne zanima, makar i da su sve uništile - rekla je Ivana, tužna i razočarana jer je netko uništio njen trud i doveo u pitanje ulaganje iza kojeg stoje godine teškog rada po tuđim zemljama u Neretvi i obveza vraćanja kredita.

image
Plantažu mandarina Ivane Gavran uništile su krave koje lutaju po dolini Neretve
Ante Šunjić

Općina obavijestila nadležne

- Da ja nešto slično uradim, odmah bi bila procesuirana! Tko će zaštiti nas mlade poljoprivrednike koji samo želimo pošteno raditi i od toga živjeti? I tko će mi garantirati da se ista stvar neće ponoviti kada uskoro zasadim 2.500 sadnica jagoda na ovoj zemlji. Sadnice sam već kupila i bojim se što će se dogoditi kada ih zasadim - dodala je Ivana. Obratili smo se i policiji, zanimajući nas što se poduzeto po Ivaninoj prijavi.

- Možemo potvrditi kako je policija postupala po prijavi oštećenja poljoprivrednih kultura na predjelu Luke u Opuzenu. Nadležna Policijska postaja o postupanju je izvijestila posebnim izvješćem Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću, a također obaviješten je i komunalni redar Općine Kula Norinska kako bi poduzeo radnje iz svoje nadležnosti. Kriminalističko istraživanje u svezi predmetnog događaja je u tijeku - odgovorili su iz PU dubrovačko-neretvanske. Iz Općine Kula Norinska pak poručuju kako je riječ o dugogodišnjem problemu o kojem su obavijestili sve nadležne institucije.

27. travanj 2024 05:30