StoryEditorOCM
NeretvaU sklopu projekta STREAM 

Vatrogasci s područja Neretve sudjelovali na tečaju specijalnosti za radove na vodi

Piše PROMO
13. lipnja 2023. - 09:49

Područje doline Neretve identificirano je kao jedno od najosjetljivijih područja Republike Hrvatske kada su u pitanju katastrofe izazvane poplavama. Iz tog razloga, u sklopu projekta STREAM operativne snage civilne zaštite s našeg područja opremljene su različitom opremom koja se koristi tijekom intervencija, ali i asanaciju terena nakon poplava. Njezina vrijednost je prekom 200.000,00 €. Osim nabave opreme na području doline Neretve održavaju se i brojne projektne aktivnosti usmjerene na učinkovitiju obranu od poplava. 

Tako je posljednjeg vikenda u svibnju u Metkoviću održan tečaj specijalnosti za radove na vodi, kojem su pristupili vatrogasci iz dobrovoljnih vatrogasnih društava i iz javnih vatrogasnih postrojbi s područja Neretve. Goran Medak, zapovjednik DVD-a Metković, pružio je informacije o održanom tečaju: “Provodimo tečaj specijalnosti za radove na vodi. On obuhvaća spašavanja na površini vode te smo ga podijelili u teoretski, praktični i ispitni dio. Za dolinu Neretve ovo znači puno jer kada su bile zadnje poplave mi nismo imali apsolutno nijednog čovjeka obučenog za ovakvu vrstu intervencija. Mi već danas, kada imamo i kadar te svu potrebnu opremu i punilice za vreće, možemo reagirati puno brže i građanima pružiti puno bolju i kvalitetniju pomoć.”

Ovim tečajem osposobljeno je ukupno 18 vatrogasaca za intervencije i spašavanje na vodi. Tečaj su vodili instruktori iz vatrogasne zajednice grada Vukovara, a Stjepan Draganić pojasnio je kako je došlo do ove suradnje: Suradnja traje još od 2018. godine kada je vatrogasna zajednica županije Dubrovačko-neretvanske izrazila potrebu za edukacijom i osposobljavanjem za radove na vodi. Oni su se obratili Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, a Hrvatska vatrogasna zajednica je preporučila vatrogasnu zajednicu grada Vukovara da odradi taj dio. Pošto smo mi ipak ljudi s Dunava, često imamo situacija kod spašavanja od radova na vodi, poplave i ostalih situacija na vodi.”

Iskusnim kolegama sa sjevera zahvalan je i županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović koji je istaknuo kako je ovo velika stvar za naše vatrogasce ali i za dolinu Neretve jer se sada kompletirala oprema u sklopu cijelog projekta, što će ih učiniti još operativnijim za buduće intervencije. Sami sudionici tečaja otkrili su kako provođenje zadataka u hladnoj vodi nije baš jednostavno, međutim naglašavaju kako će im vještine naučene na ovom tečaju uvelike pomoći u budućem radu.

Projekt STREAM (Strategies and Tools for REsilient wAter Management in the Adriatic Region) provodi ukupno 15 partnera iz Hrvatske i Italije, a ugovoren je u sklopu INTERREG programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014-2020. Ukupan proračun projekta je 9.411.657,83 eura, a proračun Dubrovačko-neretvanske županije iznosi 773.317,02 eura od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok se 15 posto proračuna odnosi na udio vlastitih sredstava. Sve aktivnosti projekta provode se uz stručnu i tehničku pomoć Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Dubrovačko-neretvanske županije i ni na koji način ne odražava stavove Europske unije.

image

STREAM PROJEKT DNŽ

04. svibanj 2024 06:21