StoryEditorOCM
NeretvaVeća cijena vode ?

Ustavni sud privremeno obustavio pripajanje komunalnih poduzeća: Vodovod ipak ostaje u Metkoviću

Piše Stanislav Soldo
30. ožujka 2022. - 09:14

Ustavni sud RH pokrenuo je postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Uredbe o uslužnim područjima kojom se predviđa regionalno pripajanje lokalnih vodovoda i smanjenje isporučitelja vodnih usluga na terenu.

Do donošenja konačne odluke u tom predmetu, Ustavni sud privremeno je obustavio izvršenje svih općih i pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju navedene Uredbe. Naime, Ustavni sud prihvatio je da razlozi zbog kojih su predlagatelji predložili pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom te Uredbe otvaraju pitanje njezine formalne suglasnosti s Ustavom i zakonom, pitanje kriterija prema kojima su uspostavljena uslužna područja i određene njihove granice te kriterija kojima su određena društva preuzimatelji, što podrazumijeva podrobno ispitivanje navedenog problema u skladu s ustavnim vrednotama i zakonskim odredbama koje reguliraju navedeno područje.

Polazeći od razloga koji su izneseni u odnosu na štetne posljedice koje može prouzročiti primjena Uredbe, a imajući u vidu i rok određen člankom 89. stavcima 1., 3. i 4. Zakona o vodnim uslugama (8. travnja 2022.) u kojem se treba izvršiti prijenos komunalnih vodnih građevina, Ustavni sud, vodeći se načelom pravne sigurnosti i objektivnog pravnog poretka, ocijenio je potrebnim privremeno obustaviti izvršenje svih općih i pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju te Uredbe do donošenja odluke o njezinoj suglasnosti s Ustavom i zakonom. Ovo rješenje ne prejudicira konačnu ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom osporenih članaka Uredbe i Uredbe u cjelini-stoji u priopćenju ustavnog suda koje potpisuje predsjednik, Miroslav Šeparović.

image

Hoće li voda poskupjeti ?

Cropix
 

Podsjetimo, zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o vodnim uslugama skupa sa brojnim gradovima i općinama podnio je i grad Metković zatraživši obustavi postupak spajanja komunalnih poduzeća i formiranja uslužnih područja.

Gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan više je puta isticao kako je spomenuti Zakon loš te kako neće ispuniti svoj cilj, a to je unaprjeđenje pružanja vodnih usluga u Gradu Metkoviću.

Podsjetimo, podsjetimo, prema Uredbi Vlade RH, koja je stupila na snagu 8. siječnja formirana su uslužna područja za priženje vodnih usluga. Za zajedničkog pružatelja usluga u dolini Neretve određeno je komunalno poduzeće izvor Ploče.

Inače, ovo uslužno područje označeno pod brojem 38 obuhvaća gradove Metković, Opuzen i Ploče te općine Kula Norinska, Pojezerje, Zažablje i Slivno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Također obuhvaća i Grad Vrgorac i Općinu Gradac, osim naselja Drvenik i Zaostrog u Splitsko-dalmatinskoj županiji dio naselja Živogošće (Brikva) iz Općine Podgora te dio naselja Župa Srednja (Turija) iz Općine Zagvozd u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Svi postojeći javni isporučitelji vodnih usluga na uslužnom području (komunalno poduzeće Metković i komunalno poduzeće Vrgorac) dužni su se pripojiti javnom isporučitelju vodnih usluga poduzeću Izbor Ploče, no to je za sada ovom odlukom Ustavnog suda obustavljeno.

04. svibanj 2024 03:51